Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vestens tapte sjel

Vi må rive ned sikkerhetskontrollene, og rope et rungende nei til russehumor på muslimenes vegne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«All you need is hope», står det skrevet på den gigantiske plakaten i avgangshallen til John Lennon Flyplass i Liverpool. En lett omskrivning av tittelen på Beatles-klassikeren fra 1967.

Det var her jeg dagen etter Liverpools Champions League seier mot Inter Milan, sist uke, begikk en moderne kriminell handling. Jeg spøkte med terrorisme på en flyplass - utilgivelig. Selv om jeg, i min lett euforiske tilstand, visste at jeg lekte med ilden - var resultatet overraskende. Jeg hadde virkelig gjort meg flid for at ”prosjektet” skulle gjennomføres med så mye glimt i øyet som mulig. Likevel tok de ikke mange sekundene før jeg var omringet av sikkerhetsvakter.

Frykten har tatt kvelertak - ikke bare på Storbritannia - men på hele den vestlige verden. Mennesker som blir ydmyket i sikkerhetskontroller er blitt så vanlige hendelser at det knapt nok har medienes interesse lenger.

De uverdige sikkerhetskontrollene har på mange måter blitt symbolet på Vestens frykt. Og kampen mot terror kan fremfor alt vise seg å være en kamp mot oss selv, og våre egne demoner. Det er disse demonene despoter og militante islamister i den muslimske verden har forstått å utnytte.

Her i Norden har vi de siste årene brukt Muhammed-karikaturer for å vise at vi ikke lar oss skremme. I stedet har vi bare bekreftet hvor intellektuelt lammende frykten kan være. Aldrende kunstnere kan være i ferd med å bli gjort til martyrer for ytringsfriheten. En kamp vi, i vår del av verden, for lengst har vunnet.

Selv om vi allerede kort tid etter publiseringen, i 2005, kunne observere at karikaturene ble brukt i polariseringens tjeneste, har vi ikke vist noen vilje til å endre fremgangsmåte. Slik har moderate krefter i den muslimske verden blitt klemt mellom regimenes makthavere og islamistiske krefter. Presset på disse vestligstøttede regimene har stadig vokst, og karikaturstriden har vært en kjærkommen mulighet til å kanalisere opposisjonens frustrasjon bort fra makthaverne.

I møte med ekstremistenes destruktive og manipulerende krefter har det moderne liberalistiske tankegodset falt på steingrunn. Vi blir stående igjen som arrogante fråtsere i de liberalistiske verdier, uten evne eller vilje til å være med og bygge det verdenssamfunnet eksilforfatteren Mansur Rajih kaller en global landsby.

Hvilket verdenssamfunn som skal bygges er i stor grad opp til oss her i Vesten. For å gi alle like muligheter må vi ofte behandle mennesker og grupper ulikt. Dette er basispedagogikk for enhver lærer. Den sosialliberale filosofen Ronald Dworkin, fjorårets vinner av Holbergs internasjonale minnepris, sier det slik: «Mennesket bør betraktes som jevnbyrdige, men også som forskjellige. At mennesker behandles som jevnbyrdige, må ikke innebære at de alltid behandles likt».

TOM PROVOKASJON: - Kort tid etter publiseringen av Muhammed-tegningene, i 2005, så vi at tegningene ble brukt polariseringens tjeneste. Vi har likevel ikke vist noen vilje til å endre fremgangsmåte, skriver Jan Even Sandal. Her fra en demonstrasjon i Oslo i 2005. Foto: SCANPIX
TOM PROVOKASJON: - Kort tid etter publiseringen av Muhammed-tegningene, i 2005, så vi at tegningene ble brukt polariseringens tjeneste. Vi har likevel ikke vist noen vilje til å endre fremgangsmåte, skriver Jan Even Sandal. Her fra en demonstrasjon i Oslo i 2005. Foto: SCANPIX Vis mer

Det islamske budskapet har i stor grad blitt tolket uten historiske referanserammer. Derfor er Muhammed, i motsetning til den kristne Gud, ennå ikke moden nok til å kunne ofres på Voltaires alter.

«Lennon - come back», står det skrevet på en av de mange slitte bygningene i Liverpools arbeiderstrøk. Jeg tror nok fredsaktivisten og humanisten John Lennon ikke ville funnet seg i å leve i det terrorveldet som regjerer i verden i dag. Det burde ikke vi heller!

Hadde det vært noen selvrespekt igjen i oss så hadde vi revet ned sikkerhetskontrollene, og ropt et rungende nei til russehumor på muslimenes vegne. Det hadde gitt terroristene i Tora Bora fjellene og haukene i Washington et skudd for baugen de kanskje ikke ville greid å reparere.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media