Vestkantfruene på selvmordstoppen

Mens norske kvinner ligger lavt på selvmordstatistikken finnes det et unntak: Kvinnene på Oslos vestkant.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Undersøkelser viser at indre vest i Oslo har de høyeste selvmordstallene for kvinner. Årsaken til dette kan være at denne bydelen har en stor andel enker med ensomhetsproblemer, sier Lars Mehlum, pykiater og leder av Det nasjonale kompetansesenter for selvmordsforkning.

Han presiserer at kvinner ellers er de som klarer seg best alene, men at dette ikke synes å gjelde for denne bydelen.

Forebygging

I dag kom boka 'Tilbake til livet', redigert av Mehlum med bidrag fra kjente eksperter på selvmordsforskning. Boken setter søkelys på hvordan man kan forebygge selvmord. I forordet forteller Gro Harlem Brundtland om sine tanker rundt dette tabubelagte emnet.

Mens det har vært en gradvis reduksjon av selvmord i den totale befolkningen, har selvmordtallene for ungdom bare økt de siste 25 årene. Det er flest unge menn som velger å ta livet sitt.

- I hver klasse i den videregående skole har mellom to og tre personer tenkt på å ta livet sitt. Disse tankene rammer i større grad ungdommer i utkantstrøk enn i byene, forteller Mehlum.

<

Signaler

For å forebygge selvmord må man vite hva som er kritiske signaler. - Det er viktig å ha beskyttende strukturer rundt seg. En god arbeidsplass eller et godt skolemiljø, sier Mehlum.

De siste ti årene har over tusen mennesker under 25 år tatt livet sitt. Stadig flere jenter bruker guttenes metoder når de tar lviet sitt - det vil si at de skyter seg eller henger seg.