FLERE DRIKKER PÅ VESTKANTEN: En ny studie gjort av forskere på Universitetet i Oslo og Nova viser at vestkant-ungdom drikker mer enn østkant-ungdom. Foto: © Kerstin Mertens / Samfoto
FLERE DRIKKER PÅ VESTKANTEN: En ny studie gjort av forskere på Universitetet i Oslo og Nova viser at vestkant-ungdom drikker mer enn østkant-ungdom. Foto: © Kerstin Mertens / SamfotoVis mer

Vestkantungdom drikker mest - men klarer seg best

- Foreldre fra samfunnets toppsjikt bør ta alkoholen på alvor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ungdom på vestkanten i Oslo drikker mer alkohol enn ungdom på østkanten. Men risikoen for alkoholproblemer er større i øst, viser en ny studie.

80 prosent av ungdommer i 10. klasse og første klasse på videregående i de tre rikeste bydelene - Ullern, Frogner og Vestre Aker - drikker alkohol. Blant deres jevnaldrende i Oslos fattigste bydeler drikker mindre enn halvparten, viser en ny studie gjort av forskere på Universitetet i Oslo og Nova.

Fordi så mange flere drikker på vestkanten, er det også totalt sett flere ungdom med alkoholproblemer i vest. Årsaken kan være foreldre med fuktige drikkevaner og lett tilgang til alkohol.

- Foreldre fra samfunnets toppsjikt bør ta alkoholen på alvor. Ungene suger til seg alkoholvennlige normer og kopierer foreldrenes drikkemønster, sier professor Willy Pedersen, som er en av forskerne bak studien, til forskning.no.

I Oslo øst er det generelt sett dårligere levekår, men når det kommer til alkohol opplever ungdommene et mye sunnere miljø enn de på vestkanten. Likevel er risikoen for alkoholproblemer mye høyere. Grunnen er et svakere sosialt sikkerhetsnettverk.

- Derfor er alkoholen farligere for ungdom i Oslo øst. Det er det samme vi ser i internasjonale studier: Den alkoholrelaterte dødeligheten er høyest hos dem med lavest utdanning, sier Pedersen.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram