Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vestland blir ett - her er de fem andre fylkesnavnene

Stortinget har banket fast nye Norge-kartet.

VESTLAND: Bryggen i Bergen blir den samme. Nå blir det internasjonale ikonet liggende både i Vestland fylkeskommune og på Vestlandet. Her fra sykkel-VM i fjor. Foto: Marit Hommedal, NTB Scanpix.
VESTLAND: Bryggen i Bergen blir den samme. Nå blir det internasjonale ikonet liggende både i Vestland fylkeskommune og på Vestlandet. Her fra sykkel-VM i fjor. Foto: Marit Hommedal, NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norgeskartet ble tegnet på nytt da seks sammenslåtte fylker fikk sine navn bestemt av Stortinget torsdag.

KrF slutter seg til regjeringspartiene Høyre, Frp og Venstre.

Ap, SV og Senterpartiet får dermed ikke flertall for sitt forslag om å sende de nye fylkesnavnene på høring.

* Heretter heter det Vestland når Hordaland og Sogn og Fjordane slås sammen til et nytt fylke.

Protester fra nabofylkene og innsigelser fra Språkrådet førte til at Vestlandet (med -et i slutten) ble justert til Vestland.

* Det nye gigantfylket lengst i nord skal hete Troms og Finnmark. Navnene som i utgangspunktet var foreslått på samisk og kvensk er blitt endret til Romsa ja Finnmárku på samisk og Tromssa ja Finmarkku på kvensk.

* Storfylket som omkranser Oslo – bestående av dagens Akershus, Buskerud og Østfold – blir hetende Viken. Det er i tråd med ønsket fra samtlige fylkesting, men mot Språkrådet som heller ville ha Vika.

* Innlandsfylkene Hedmark og Oppland blir i sammenslått form hetende Innlandet.

Trøndelag på samisk

* Sammenslåingen på vestsiden av Oslofjorden mellom Telemark fylkeskommune og Vestfold fylkeskommune blir hetende Vestfold og Telemark fylkeskommune.

* Aust-Agder og Vest-Agder blir ganske enkelt hetende Agder.

* Det sammenslåtte Trøndelag (tidligere Nord-Trøndelag og Sør-Trøndelag) har nå også fått en samisk variant: Trööndelage.

(NTB).

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media