Vestlandet best på jobb

Her er flest folk i arbeid, inntektene er høye og arbeidsmoralen på topp. Verst er det i Hedmark.

TYPISK AUSTEVOLLING: Ole Morten Troland (t.h) har drevet Tronland lakseoppdrett i 31 år. Med kommunen på laget fikk han utvidet bedriften i 2009 med en ny laksekonsesjon, som betydde 50 prosent i økt omsetning, og 2 nye årsverk. Han har planer om å utvide enda mer, og søker nå om å få bygge et visningssenter på et av anleggene, for å generere flere arbeidsplasser og turisme. I bakgrunnen er oppdrettsanlegget "Stille", her har han 430 000 laks. Foto: Tor Erik H. Mathiesen
TYPISK AUSTEVOLLING: Ole Morten Troland (t.h) har drevet Tronland lakseoppdrett i 31 år. Med kommunen på laget fikk han utvidet bedriften i 2009 med en ny laksekonsesjon, som betydde 50 prosent i økt omsetning, og 2 nye årsverk. Han har planer om å utvide enda mer, og søker nå om å få bygge et visningssenter på et av anleggene, for å generere flere arbeidsplasser og turisme. I bakgrunnen er oppdrettsanlegget "Stille", her har han 430 000 laks. Foto: Tor Erik H. Mathiesen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Frp-kommunen Austevoll i Hordaland topper lista over kommunene som kan skryte av å tilby innbyggerne sine et blomstrende arbeidsliv. Det viser Dagbladets kommunebørs, som baserer seg på kommunenes egne innrapporteringer (KOSTRA).

Vestlandet skiller seg klart ut i undersøkelsen. Her er folk i jobb, inntektene er høye, og folk med høy utdanning har valgt å slå seg ned.

Hvordan er arbeidsforholdene i din kommune? Sjekk her.

Arbeidsmoral - På Vestlandet har det historisk sett vært mye vanligere å starte opp småbedrifter enn ellers i landet. Noen har også pekt på at arbeidsmoralen her er ekstra høy, kanskje på grunn av den protestantiske etikken i de tradisjonelle bedehusområdene. Denne innstillingen har muligens festet seg, selv om religiøsitet ikke er drivkraften i dag, sier Kjell Salvanes, professor i samfunnsøkonomi ved Handelshøyskolen i Bergen (NHH).

Også infrastrukturen spiller inn, mener NHH-professoren.

- Ser du på Rogaland, er hele fylket knyttet sammen ved hjelp av veisamband. Det gjør det mulig å for eksempel bo på Karmøy og jobbe i Stavanger. Det samme gjelder i Møre og Romsdal, der broer har knyttet landet og arbeidsmarkedet mer sammen, sier Salvanes.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer