Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vestlandet best på jobb

Her er flest folk i arbeid, inntektene er høye og arbeidsmoralen på topp. Verst er det i Hedmark.

TYPISK AUSTEVOLLING: Ole Morten Troland (t.h) har drevet Tronland lakseoppdrett i 31 år. Med kommunen på laget fikk han utvidet bedriften i 2009 med en ny laksekonsesjon, som betydde 50 prosent i økt omsetning, og 2 nye årsverk. Han har planer om å utvide enda mer, og søker nå om å få bygge et visningssenter på et av anleggene, for å generere flere arbeidsplasser og turisme. I bakgrunnen er oppdrettsanlegget "Stille", her har han 430 000 laks. Foto: Tor Erik H. Mathiesen
TYPISK AUSTEVOLLING: Ole Morten Troland (t.h) har drevet Tronland lakseoppdrett i 31 år. Med kommunen på laget fikk han utvidet bedriften i 2009 med en ny laksekonsesjon, som betydde 50 prosent i økt omsetning, og 2 nye årsverk. Han har planer om å utvide enda mer, og søker nå om å få bygge et visningssenter på et av anleggene, for å generere flere arbeidsplasser og turisme. I bakgrunnen er oppdrettsanlegget "Stille", her har han 430 000 laks. Foto: Tor Erik H. Mathiesen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Frp-kommunen Austevoll i Hordaland topper lista over kommunene som kan skryte av å tilby innbyggerne sine et blomstrende arbeidsliv. Det viser Dagbladets kommunebørs, som baserer seg på kommunenes egne innrapporteringer (KOSTRA).

Vestlandet skiller seg klart ut i undersøkelsen. Her er folk i jobb, inntektene er høye, og folk med høy utdanning har valgt å slå seg ned.

Hvordan er arbeidsforholdene i din kommune? Sjekk her.

Arbeidsmoral - På Vestlandet har det historisk sett vært mye vanligere å starte opp småbedrifter enn ellers i landet. Noen har også pekt på at arbeidsmoralen her er ekstra høy, kanskje på grunn av den protestantiske etikken i de tradisjonelle bedehusområdene. Denne innstillingen har muligens festet seg, selv om religiøsitet ikke er drivkraften i dag, sier Kjell Salvanes, professor i samfunnsøkonomi ved Handelshøyskolen i Bergen (NHH).

Også infrastrukturen spiller inn, mener NHH-professoren.

- Ser du på Rogaland, er hele fylket knyttet sammen ved hjelp av veisamband. Det gjør det mulig å for eksempel bo på Karmøy og jobbe i Stavanger. Det samme gjelder i Møre og Romsdal, der broer har knyttet landet og arbeidsmarkedet mer sammen, sier Salvanes.

Best næringsliv Også i Næringslivets Hovedorganisasjons (NHO) undersøkelse Nærings-NM 2010 gir Vestlandet høy score når det gjelder nyetableringer, lønnsomhet, vekst og relativ størrelse innen næringslivet.

- Men selv om vestlandskommuner er gode på næringsutvikling, særlig innen konkurranseutsatt industri, er det mest attraktivt å bo på Østlandet. Dit flytter folk fra hele landet - også fra vest, sier samfunnsøkonom og forsker Knut Vareide i Telemarksforskning, som står bak Nærings-NM.

Magert i nord Blant de ti beste i Dagbladets undersøkelse ligger også tre kommuner i Nord-Norge.

Finnmarkskommunen Sør-Varanger og Målselv i Troms ligger helt i toppen.

- Vi har startet opp gruvedrift som har skapt et sug etter arbeidskraft, og det er lett å få seg godt betalte jobber. Og selv om vi tidligere var en omstillingskommune, har vi nå et stort fokus på nordområdene, delelinja og mulighetene for olje og gass. Det gjør at mange bedrifter sørpå vender blikket oppover, sier ordfører Linda Randal (Ap) i Sør-Varanger.

Men stort sett havner Nord-Norge nederst på alle statistikker, påpeker forsker Knut Vareide i Telemarksforskning.

- Næringslivet er magert og landsdelen har en sterk nedgang i folketallet, sier han.

Byene trekker unge Storbyene gjør det bra i Dagbladets måling. Best er Stavanger på 24. plass, mens Tromsø havner fem plasser bak. Oslo kommer på 58.plass, etter Trondheim, Bergen og Bodø.

Kjell Gunnar Salvanes ved NHH synes ikke det er unaturlig at storbyene scorer bra.

- Unge som tar høyere utdanning, flytter ofte til byene. Der er det jobb både til deg og kjæresten, det er utviklingsmuligheter og større sjanser til å skifte til interessante jobber. Utkantkommuner blir derimot sittende igjen med en stor andel eldre og folk med liten utdanning som lever på trygd, sier han.

På bunnen av lista ligger den Sp-styrte kommunen Eidskog i Hedmark, med i overkant av 6000 innbyggere.

Ordfører Knut Gustav Woie er ikke overrasket.

- Vi registrerer at mange unge flytter ut av kommunen, tar seg høyere utdanning og får tilbud om jobb andre steder. Målet er å løfte opp kompetansearbeidsplasser slik at vi kan tiltrekke oss mer arbeidskraft, sier han.