Vestlandet koker, resten av landet steker

Alder, kjønn og bosted er avgjørende for om vi koker, damper, steker eller baker.

TIDKREVENDE: — Å koke maten krever ofte flere forberedelser og mer tid enn det gjør å steke den. Det kan være en årsak til at eldre koker mer,  tror ernæringsfysiolog Lise von Krogh. Foto: TOR ARNE DALSNES
TIDKREVENDE: — Å koke maten krever ofte flere forberedelser og mer tid enn det gjør å steke den. Det kan være en årsak til at eldre koker mer, tror ernæringsfysiolog Lise von Krogh. Foto: TOR ARNE DALSNES Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): 38 prosent av alle nordmenn benytter steking som den vanligste tilberedningsmetoden for varm mat. Det viser en fersk undersøkelse som InFact har gjennomført for Electrolux.Dernest følger koking med 34 prosent, damping med 7,1 prosent, ovnsbaking med 7,1 prosent og tilbereding i mikrobølgeovn med 5,7 prosent.

Vestlandet kokerTil tross for at steking virker å være den mest populære tilberedelsesmetoden av varm mat, viser undersøkelsen at det ikke er tilfelle alle steder i landet. Både på Vestlandet og i Nord-Norge foretrekker man nemlig koking framfor steking.

— Det er ikke godt å si hvorfor det er slik, men det kan ha noe med mattradisjoner å gjøre. Noen steder er tradisjonene for å steke maten sterkere enn andre steder, sier ernæringsfysiolog Camilla Andersen ved somebody.no til Dagbladet.

De regionale forskjellene er tydelige også på andre områder. Sørlendingene er de som oftest damper maten, vestlendingene baker mest, og folk i Oslo er ivrigst på å lage mat i mikrobølgeovn.

Hele 11 prosent av hovedstadens befolkning svarer faktisk at de fortrekker å tilberede maten i mikrobølgeovn. Det er en betydelig høyere andel enn resten av landet, som for eksempel i Nord-Norge, der bare 2,2 prosent oppgir at de tar i bruk mikroen.AldersforskjellerUndersøkelsen viser videre at hovedtilhengerne av mikroovn-mat er de eldste i befolkningen. Totalt svarer 9,6 prosent av nordmenn over 60 år at de foretrekker å behandle maten i mikrobølgeovn.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer