Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vestlandet koker, resten av landet steker

Alder, kjønn og bosted er avgjørende for om vi koker, damper, steker eller baker.

TIDKREVENDE: — Å koke maten krever ofte flere forberedelser og mer tid enn det gjør å steke den. Det kan være en årsak til at eldre koker mer,  tror ernæringsfysiolog Lise von Krogh. Foto: TOR ARNE DALSNES
TIDKREVENDE: — Å koke maten krever ofte flere forberedelser og mer tid enn det gjør å steke den. Det kan være en årsak til at eldre koker mer, tror ernæringsfysiolog Lise von Krogh. Foto: TOR ARNE DALSNES Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): 38 prosent av alle nordmenn benytter steking som den vanligste tilberedningsmetoden for varm mat. Det viser en fersk undersøkelse som InFact har gjennomført for Electrolux.

Dernest følger koking med 34 prosent, damping med 7,1 prosent, ovnsbaking med 7,1 prosent og tilbereding i mikrobølgeovn med 5,7 prosent.

Vestlandet koker
Til tross for at steking virker å være den mest populære tilberedelsesmetoden av varm mat, viser undersøkelsen at det ikke er tilfelle alle steder i landet. Både på Vestlandet og i Nord-Norge foretrekker man nemlig koking framfor steking.

— Det er ikke godt å si hvorfor det er slik, men det kan ha noe med mattradisjoner å gjøre. Noen steder er tradisjonene for å steke maten sterkere enn andre steder, sier ernæringsfysiolog Camilla Andersen ved somebody.no til Dagbladet.

De regionale forskjellene er tydelige også på andre områder. Sørlendingene er de som oftest damper maten, vestlendingene baker mest, og folk i Oslo er ivrigst på å lage mat i mikrobølgeovn.

FÅRIKÅL: Marion Dahl Hansen i Bergen kokte i går fårikål sammen med venninnen Hege. Foto: Tor Erik H. Mathiesen.
FÅRIKÅL: Marion Dahl Hansen i Bergen kokte i går fårikål sammen med venninnen Hege. Foto: Tor Erik H. Mathiesen. Vis mer

Hele 11 prosent av hovedstadens befolkning svarer faktisk at de fortrekker å tilberede maten i mikrobølgeovn. Det er en betydelig høyere andel enn resten av landet, som for eksempel i Nord-Norge, der bare 2,2 prosent oppgir at de tar i bruk mikroen.
Aldersforskjeller
Undersøkelsen viser videre at hovedtilhengerne av mikroovn-mat er de eldste i befolkningen. Totalt svarer 9,6 prosent av nordmenn over 60 år at de foretrekker å behandle maten i mikrobølgeovn.

Dette er imidlertid er ikke den eneste forskjellen på gammel og ung. Ifølge funnene velger yngre personer steking framfor koking i langt høyere grad enn de eldste.

Hele 60 prosent av dem mellom 18-24 år oppgir at de foretrekker å steke maten. Tilsvarende andel for de eldste over 67 år er bare 23,2 prosent.

— Å koke maten krever ofte flere forberedelser og mer tid enn det gjør å steke maten. En årsak til at eldre koker mer, kan være at de har mer tid enn yngre, tror ernæringsfysiolog Lise von Krogh.

KOKEFEST I VEST: Nordmenn som er bosatt vest i landet foretrekker å koke maten langt oftere enn resten av befolkningen, viser en fersk undersøkelse. - Det kan ha noe med tradisjoner å gjøre, sier ernæringsfysiolog Camilla Andersen ved somebody.no.
KOKEFEST I VEST: Nordmenn som er bosatt vest i landet foretrekker å koke maten langt oftere enn resten av befolkningen, viser en fersk undersøkelse. - Det kan ha noe med tradisjoner å gjøre, sier ernæringsfysiolog Camilla Andersen ved somebody.no. Vis mer

Kjønnsforskjeller
Ifølge undersøkelsen er det også store forskjeller på hvordan menn og kvinner tilbereder maten.

Mens hele 44 prosent av landets menn benytter steking som vanligste tilberedningsmetode for varmmat, er tilsvarende andel for kvinner bare 34 prosent. Når det gjelder koking er resultatene imidlertid motsatt. For kvinner er det faktisk flere som foretrekker koking framfor steking.

— Kvinner er gjerne mer bevisste på hva de spiser enn menn. Det kan være årsaken til at færre steker maten, sier ernæringsfysiolog Camilla Andersen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling