Vestlandet legges under vann i dag

Årets verste uvær på vei inn fra Nordsjøen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Sjekk været her

• Send oss dine bilder (MMS til 2400)

(Dagbladet.no): Vestlandet forbereder seg på kraftig regn og storm i ettermiddag. Det forventes opp mot 100 mm nedbør enkelte steder.

Det tilsvarer fem ti-liters bøtter med vann per kvadratmeter.

- Det kommer til å regne intenst fra nå i ettermiddag og i natt. Enkelte steder opp mot 70-100 mm, i midtre strøk av Vestlandet. Selv for vestlendinger, som er vant til mye regn, er det mye, sier vakthavende meteorolog Roar Teigen ved Storm Weather Center i Bergen.

Vestlandets hovedstad kan forøvrig vente seg over 50 mm regn i løpet av de neste tolv timene. I tillegg til regnet blir det mye vind.

- Det kommer kraftig vind, som vil øke til liten storm langs kysten. Etter hvert blir det også opp mot storm i fjellet, sier Teigen.

Jordsmonnet er allerede mettet av mye nedbør den siste tiden, og Teigen advarer mot problemer som følge av uværet.

BØTTER NED REGN: Vestlandet får store nedbørsmengder i dag - og muligens vil ikke paraply hjelp stort når det i tillegg er storm i vindkastene. Illustrasjonsfoto: DAGBLADET ARKIV
BØTTER NED REGN: Vestlandet får store nedbørsmengder i dag - og muligens vil ikke paraply hjelp stort når det i tillegg er storm i vindkastene. Illustrasjonsfoto: DAGBLADET ARKIV Vis mer

- Det kan nok bli lokale oversvømmelser, og alt vannet kan gi vannplaning. I fjellovergangene kan snø og den kraftige vinden også gjøre det vanskelig for bilister, sier Teigen.

Uværet som er på vei inn fra Nordsjøen er det verste i år, men det kommer likevel ikke opp mot det som var i november i fjor, da flere jordskred krevde menneskeliv i Bergen.

Statens Vegvesen har stengt Rv7 over Vikafjellet og Rv25 fra Røldal mot Sauda på grunn av uværet. I tillegg er det kolonnekjøring over Rv50 og Rv7.

- Vi overvåker veiene hele tiden, og sender fortløpende ut meldinger på internettsidene våre, sier Morten Hansen, vaktoperatør ved Statens Vegvesen.

I Bergen har den sterke vinden skapt problemer på Sotrabrua. Den risikerer å stenges dersom vinden blir kraftigere.

- Dersom den blir sterkere enn 25 sekundmeter, så stenges broen. For øyeblikket er det et snitt på 21 sekundmeter, men vinden varierer veldig i kastene, sier Hansen.

Han advarer folk om vanskelige kjøreforhold flere steder.

- Folk må kjøre etter forholdene, det er mye vann  på veiene. Særlig i Rogaland og Hordaland, og det er fra nå og utover i kveld mesteparten av vannet kommer.

Vestlandet legges under vann i dag

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har sendt ut melding for Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane.

- Det er ikke fare for skred i denne omgang. Vi har snakket med NGI (Norges Geotekniske Institutt), som sier at det med den nedbørsmengden som er meldt nå, ikke er fare for jordras. Dersom det kommer mer nedbør enn værmeldingene viser nå, er det mulig vi kommer med flere varsler for området, sier Stein Beldring, vakthavende ved Flomvakta i NVE.

NVE advarer mot mot tette avløpsveier, som kan gi lokale oversvømmelse.