Vestlandet skalv

Et jordskjelv rystet Vestlandet i 01.50-tiden i natt. Skjelvet målte 4,2 på Richters skala.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ristingen vekket sovende mennesker fra Førde i nord til Jæren i sør. Senteret for skjelvet, det såkalte episenteret, var rett vest for Sotra utenfor Bergen, får Dagbladet.no opplyst av førsteamanuensis Kuvvet Atakan ved Jordskjelvstasjonen ved Universitetet i Bergen.

- Skjelvet målte 4,2 på Richters skala. Dette er mellomstort i norsk sammenheng. Skjelv av denne størrelsen forventes ikke å gjøre store skader på bygninger og andre faste installasjoner, men det ristet godt, sier Atakan.

Man kan ifølge ham vente små etterskjelv.

Politiet i både Bergen, Sandnes og Stavanger har fått mange henvendelser fra oppskakede folk, men har ikke fått meldinger om skader.

- Vi har fått flere henvendelser fra folk som trodde det var innbruddstyver som banket i huset deres, sier politioverkonstabel Jan Inge Gjersvik ved Sandnes politistasjon til Dagbladet.no.

- Skremmende og spennende

Dagbladet.no har fått flere telefoner fra folk fra store deler av Vestlandet.

Erlend Lode (30) satt i sin leilighet i fjerde etasje i Hå kommune på Jæren da det begynte å riste.

- Jeg begynte å rulle i sofaen, katten sprang og gjemte seg og plantene ristet. Huset dirret ikke, det beveget på seg og det klirret i glass og ruter. Det var rett og slett skremmende, forteller han til Dagbladet.no.

- Jeg satt i stua og skulle legge meg. Så hørte og kjente jeg buldring. Den ble sterkere og så begynte det å riste ordentlig i gulvet. Det var både skremmende og spennende, sier Helene Johansson (36) fra Dimmelsvik, 10 mil fra Bergen, til Dagbladet.no.

Kuvvet Atakan ved Jordskjelvstasjonen i Bergen bekrefter at skjelvet kunne merkes så langt sør som til Jæren.

- Sist vi hadde et skjelv på denne størrelsen på Vestlandet var 12. august i år. Den gang var episenteret på Bømlo og skjelvet var litt kraftigere, sier han til Dagbladet.no.