Nordmann tilstår drap

Vestlending sier han knivdrepte mann i Latvia. Flyktet til Norge

Meldte seg for politiet i Oslo.

FLYKTET: Drapet skjedde i Latvias hovedstad Riga. Arkivfoto: Nikolay Antonov / Shutterstock / NTB Scanpix
FLYKTET: Drapet skjedde i Latvias hovedstad Riga. Arkivfoto: Nikolay Antonov / Shutterstock / NTB ScanpixVis mer

Politiet i Oslo fikk langfredag en svært spesiell sak i hendene: En mann i 30-åra fra Vestlandet troppet opp på kriminalvakta og sa han hadde flyktet fra Riga i Latvia etter å ha knivstukket en mann til døde.

- Jeg kan bekrefte at en person i går meldte seg på krimvakta i Oslo og hevdet å ha begått alvorlig kriminalitet i Latvia. Han er samarbeidsvillig og sitter nå og avgir forklaring, opplyser Frank Opdahl, politiførstebetjent i Oslo-politiets seksjon for etterforskning av alvorlig voldskriminalitet, til Dagbladet.

Ble med hjem

Dagbladet kjenner til at drapet skjedde natt til 15. april. Nordmannen, som bodde på et hotell i den latviske hovedstaden, møtte en lokal mann på byen og ble med ham hjem til leiligheten hans i sentrum. Der skal han han blitt angrepet av latvieren, og hevder han knivstakk mannen i halsen i selvforsvar.

BISTÅR MANNEN: Advokatfullmektig Farid Bouras ved Advokatfirmaet Elden bistår vestlendingen under avhørene i Oslo.
Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix
BISTÅR MANNEN: Advokatfullmektig Farid Bouras ved Advokatfirmaet Elden bistår vestlendingen under avhørene i Oslo. Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix Vis mer

Deretter forlot vestlendingen stedet, og tok seg gradvis tilbake til Norge. Først til Estlands hovedstad Tallinn, og så med båt til Stockholm. Deretter tok han seg til Oslo - hvor han altså troppet opp hos kriminalvakta i går. Han har i hele dag sittet i avhør på politihuset på Grønland.

Samtykker til fengsling

Mannen har John Christian Elden som forsvarer, men det er Eldens medarbeider Farid Bouras som i dag har bistått klienten under avhørene i Oslo.

- Vår klient erkjenner de faktiske forhold, men sier han handlet i nødverge. Han har samtykket til å la seg varetektsfengsle, sier Elden til Dagbladet.

- Hvorfor meldte han seg ikke for politiet i Riga?

- Han har større tiltro til det norske rettsvesenet. Derfor dro han hjem til Norge, sier Elden.

Ukjent for norsk politi

Oslo politidistrikt har i dag jobbet med å brife sine kolleger i mannens hjemdistrikt Sør-Vest om saken. De vil etter hvert overta ansvaret for etterforskningen.

I en pressemelding sendt ut klokka 19.05 opplyser Sør-Vest politidistrikt at den siktede mannen er bosatt i Stavanger. De bekrefter at han ifølge sin forklaring drepte en mann i Riga tidligere i uka.

- Mannen blir framstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett i morgen, opplyser politiadvokat Stian Eskeland i pressemeldingen.

Dagbladet får opplyst at politiet i Norge var helt ukjent med saken før vestlendingen meldte seg. De har i ettertid vært i kontakt med sine kolleger i Riga, som ifølge Eskeland bekrefter at de etterforsker et drap med ukjent gjerningsmann.

Kjent fra før

Politiadvokaten opplyser at mannen er kjent for politiet fra før.

MELDTE SEG I OSLO: Saken er i dag blitt ivaretatt av etterforskere på politihuset på Grønland i Oslo, men blir overført til mannens hjemdistrikt Sør-Vest. Foto: Audun Braastad / NTB Scanpix
MELDTE SEG I OSLO: Saken er i dag blitt ivaretatt av etterforskere på politihuset på Grønland i Oslo, men blir overført til mannens hjemdistrikt Sør-Vest. Foto: Audun Braastad / NTB Scanpix Vis mer

- Men det er for andre typer forhold; han er ikke tidligere dømt for grov vold, sier han til Dagbladet.

Eskeland opplyser at politiet vil be om fire ukers varetektsfengsel for den Stavanger-bosatte mannen. Fengslingen vil gå som kontorforretning, ettersom han samtykker.

- Vil han bli overført til sitt eget politidistrikt, og i så fall når?

- Det har vi ikke tatt stilling til ennå nå før fengslingen - men det er en naturlig løsning at han blir overført hit, sier Eskeland.

Kripos fungerer som mellomledd i kontakten med latvisk politi i saken.

- Vi vurderer å sende personell til Riga. For øvrig vil vi ha løpende kontakt med latvisk politi og myndigheter, sier politiadvokat Stian Eskeland.