FRYKTER ISLAMISTER: Her trener islamister i et opprører-kontrollert nabolag i nærheten av Damaskus. Europeiske land frykter at deres egne borgere reiser til Syria for å få terrortrening, og deretter returnerer. Foto: Reuters/Diaa Al-Din/NTB Scanpix
FRYKTER ISLAMISTER: Her trener islamister i et opprører-kontrollert nabolag i nærheten av Damaskus. Europeiske land frykter at deres egne borgere reiser til Syria for å få terrortrening, og deretter returnerer. Foto: Reuters/Diaa Al-Din/NTB ScanpixVis mer

Vestlig etterretning har besøkt regimet i Syria for å diskutere ekstremister

- Noen sier at de vil samarbeide fordi terroristene fra Europa har blitt en reell trussel, sier syrisk minister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Vestlige etterretningstjenester har besøkt Damaskus for samtaler med det syriske regimet om å bekjempe radikale islamistiske grupper, hevder Syrias viseutenriksminister Faisal Muqdad i et intervju med BBC.

- Jeg kommer ikke til å spesifisere hvilke, men mange av dem har besøkt Damaskus, sier Muqdad.

Frykter «terror-turistene» Neste uke skal etter planen fredssamtaler om Syria innledes i Genève.

- Det er selvfølgelig mange som avventer for samtalene i Genève, men noen sier at de utforsker mulighetene. Andre sier at de vil samarbeide om sikkerhetstiltak fordi terroristene fra Europa som reiser til Syria via Tyrkia har blitt en reell trussel for dem, sier Muqdad.

BBC har etterspurt kommentarer fra britiske myndigheter, men de avviser å kommentere spørsmål relatert til etterretning.

Kanalens internasjonale sjefskorrespondent Lyse Doucet sier imidlertid at hennes kilder bekrefter at møter mellom vestlig etterretning og syrisk etterretning har funnet sted.

Alliere seg med regimet? Årsaken er at stadig flere europeiske land har fått opp øynene for at islamistiske sympatisører reiser til Syria for å kjempe i borgerkrigen og kommer tilbake med terroropplæring, ifølge Doucet.

Hun sier at det så langt er uklart hvor langt vestlige land er villige til å gå for å imøtekomme trusselen - siden det vil være å alliere seg med et regime ansvarlige for den blodige borgerkrigen i Syria.

Det har tidligere vært aktuelt å støtte opposisjonen i landet.

Det er foreløpig usikkert om den største opposisjonsgruppen, Syrias nasjonalkoalisjon, som har støtte fra Vesten, kommer til å delta på samtalene i Genève.

BEKREFTER VESTLIG TILSTEDEVÆRELSE: Syrias viseutenriksminister Faisal Muqdad forteller at vestlige etterretningstjenester har besøkt Damaskus for samtaler med regimet. Foto: AFP Photo/Louai Beshara/NTB Scanpix
BEKREFTER VESTLIG TILSTEDEVÆRELSE: Syrias viseutenriksminister Faisal Muqdad forteller at vestlige etterretningstjenester har besøkt Damaskus for samtaler med regimet. Foto: AFP Photo/Louai Beshara/NTB Scanpix Vis mer