I TÅKA: Vestlige etterretningstjenester leter i blinde så lang etter motiv og hvem som står bak bombene i Boston i USA. Foto: Alex Trautwig / Getty Images / AFP / Scanpix
I TÅKA: Vestlige etterretningstjenester leter i blinde så lang etter motiv og hvem som står bak bombene i Boston i USA. Foto: Alex Trautwig / Getty Images / AFP / ScanpixVis mer

Vestlig etterretning leter i blinde

Etterretningstjenestene i Frankrike og andre EU-land følger nøye det som har skjedd i Boston i USA, men de leter i en tåkesky når det gjelder motiv og hvem som står bak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter terrorist-angrepene mot USA 11. september 2001 har de vestlige etterretningstjenestene utviklet et tett samarbeid om utveksling av opplysninger, ikke minst hva som flyter rundt på internettet. Det har flere ganger utløst forebyggende sikkerhetstiltak og etterforskning. Men oftest har det ikke ført til håndfaste resultater.  Innad i EU er dette samarbeidet særlig tett.

I Frankrike og andre EU-land, akkurat som i USA, har etterretningstjenestene etter bombene i Boston hvileløst saumfart internettet, skriver avisa Le Monde. Men de leiter i blinde. De har framfor alt trappet opp overvåkinga av de mange stedene på internettet som brukes av ytterliggående grupper, både ultra-høyre og radikale islamister.

Men det har så langt ikke vært i stand til å finne noe som han oppklare motivet for bombene i Boston eller hva slags folk som kan stå bak. Franske etterretningskilder sier til avisa at de like lite som kollegene i USA vet hvor de skal lete etter svarene.