SPRER FRYKT: En kriger fra al-Nusra i Aleppo denne uka. AFP PHOTO / BARAA AL-HALABI Scanpix
SPRER FRYKT: En kriger fra al-Nusra i Aleppo denne uka. AFP PHOTO / BARAA AL-HALABI ScanpixVis mer

Vestlig etterretning vil samarbeide med Assad

Vestlig etterretning kommer i flokk og følge til Syria for å snakke med Bashar al-Assads regjering om hvordan de kan bekjempe den radikal islamismen som er i sterk vekst på grunn av den syriske borgerkrigen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er den syriske viseutenriksministeren Faisal Mekdad som sier til BBC at de vestlige sikkerhetsekspertene har en helt annen holdning til virkeligheten i Syria enn den holdningen de vestlige regjeringene offisielt har. Offisielt tar de alle sterk avstand fra president Bashar al-Assad og hans regime, mens sikkerhetsmyndighetene vil vite mest mulig om omfanget av al-qaida-inspirert virksomhet i Syria, og egne innbyggeres deltakelse i den syriske borgerkrigen.

Redde for islamistene - Jeg vil ikke si hvem, men mange av dem har besøkt Damaskus, sier Mekdad, om vestlige etterretningstjenester som var søkt samarbeid med den syriske regjeringen.

USA har i perioder stanset våpenhjelpen til opprørerne i Syria, fordi de er redde for at våpen og utstyr skal havne i hendene til ytterliggående islamister. Det har de siste månedene vært perioder med harde kamper mellom islamistene i al-Nusra, som ofte er ikke-syrere, og de mer moderate Assad-motstanderne i Den nasjonale koalisjonen for Syria.

Den syriske regjeringen møter til neste uke i Geneve til den USA og Russland ledete fredskonferansen. Det er ennå uklart om opposisjonen stiller.

Frykten er stor Men for opposisjonen er det uansett nedslående at vestlig etterretning ser seg tjent med å samarbeide med syriske myndigheter. Det betyr at frykten for islamistisk terror fra Syria er større enn forakten for Assad-regimet. Eller som viseutenriksminister Faisal Mekdad sier, at vestlige regjeringer omsider har forstått at det ikke er noe alternativ til president Assad i Syria. Mekdad sier også at det er mange vestlige land som vil gjenåpne sine stengte ambassader i Damaskus. Norges ambassade er en av dem.

- Ja, det er mange land som henvender seg til oss, sier Mekdad.

- Det er selvsagt mange som venter på samtalene i Geneve, noen sier de undersøker mulighetene, mens andre sier de vil samarbeide om sikkerhet fordi de terroristene de sender fra Vest-Europa til Tyrkia, og inn i Syria, har blitt en virkelig trussel mot dem, sier Faisal Mekdad.

Dagbladet har sendt henvendelser til norsk etterretningsmyndigheter, om de er blant tjenestene som har søkt samarbeid med syriske myndigheter. Men vi har så langt ikke fått svar.

SMILER: Syrias viseutenriksminister Faisal Mekdad. AFP PHOTO/KIRILL KUDRYAVTSEV Scanpix
SMILER: Syrias viseutenriksminister Faisal Mekdad. AFP PHOTO/KIRILL KUDRYAVTSEV Scanpix Vis mer