ANGREP HJELPEARBEIDERE: Angrepet, som skjedde den 11. juli, var ett av flere mot sivile etter at det få dager tidligere brøt ut sammenstøt mellom regjeringssoldater og tilhengere av visepresident Riek Machar i Juba. Men det skjedde idet mange trodde det verste var over og hadde begynt å bevege seg ute igjen. Foto: AP
ANGREP HJELPEARBEIDERE: Angrepet, som skjedde den 11. juli, var ett av flere mot sivile etter at det få dager tidligere brøt ut sammenstøt mellom regjeringssoldater og tilhengere av visepresident Riek Machar i Juba. Men det skjedde idet mange trodde det verste var over og hadde begynt å bevege seg ute igjen. Foto: APVis mer

Vestlig hjelpearbeider måtte ta grusomt valg da hun møtte sørsudanske styrker

«Enten har du sex med meg, eller så lar vi alle mennene her voldta deg, og deretter skyter vi deg i hodet».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De sør-sudanske troppene var i seiersrus etter å ha vunnet en kamp mot opposisjonsstyrkene i hovedstaden Juba. Etter seieren gikk turen til et nabolag populært blant utlendinger - det hele endte med å bli et av de verste angrepene på hjelpearbeidere i den tre år lange borgerkrigen i Sør-Sudan.

Angrepet, som skjedde den 11. juli, var ett av flere mot sivile etter at det få dager tidligere brøt ut sammenstøt mellom regjeringssoldater og tilhengere av visepresident Riek Machar i Juba.

Soldatene skjøt en lokal journalist og tvang en gruppe utlendinger til å se på et drap. Soldatene voldtok også flere utenlandske kvinner, slo og ranet folk og gjennomførte flere falske henrettelser, skriver nyhetsbyrået AP.

Angrepet viser at tropper under president Salva Kiirs kommando er fiendtlige mot utlendinger og hjelpearbeidere.

FN-KRITIKK: FNs fredsbevarende styrke møter nå massiv kritikk for ikke å ivareta sitt kjernemandat - å beskytte sivile. De fredsbevarende styrkene i Juba har også flere ganger tidligere blitt beskyldt for ikke å gjøre nok for å stoppe soldatvoldtektene av lokale kvinner. Foto:  Xinhua/Sipa USA
FN-KRITIKK: FNs fredsbevarende styrke møter nå massiv kritikk for ikke å ivareta sitt kjernemandat - å beskytte sivile. De fredsbevarende styrkene i Juba har også flere ganger tidligere blitt beskyldt for ikke å gjøre nok for å stoppe soldatvoldtektene av lokale kvinner. Foto:  Xinhua/Sipa USA Vis mer

Umulig valg

En kvinnelig hjelpearbeider fikk to valg da hun hadde et automatgevær rettet mot seg:

«Enten har du sex med meg, eller så lar vi alle mennene her voldta deg, og deretter skyter vi deg i hodet».

Egentlig hadde hun ikke noe valg. Mot slutten av kvelden ble hjelpearbeideren voldtatt av 15 sørsudanske soldater, alle støttespillere av president Salva Kiir.

Mens overgrepene foregikk i timesvis nektet FNs fredsbevarende styrke, stasjonert mindre enn en mil unna, å svare på de siviles desperate rop om hjelp, skriver NBC News.

Helt fra angrepet startet, hadde folk i nærheten sendt e-poster, tekstmeldinger og Facebook-meldinger med bønn om hjelp.

FN møter massiv kritikk

En amerikaner som ble slått, reiste til en FN-leir like ved og ba om hjelp fra tre ulike FN-bataljoner. Men styrker fra Etiopia, Kina og Nepal nektet alle å dra.

FNs fredsbevarende styrke møter nå massiv kritikk for ikke å ivareta sitt kjernemandat - å beskytte sivile. De fredsbevarende styrkene i Juba har også flere ganger tidligere blitt beskyldt for ikke å gjøre nok for å stoppe soldatvoldtektene av lokale kvinner.

Til slutt gikk sør-sudanske sikkerhetsstyrker inn i området og reddet alle, bortsett fra tre vestlige kvinner og 16 hotellansatte. Et privat sikkerhetsfirma reddet de tre kvinnene og de hotellansatte morgenen etter.

Etterforsker omstendigheter

På spørsmål om hvorfor FNs fredsbevarende oppdrag ikke svarte på gjentatte forespørsler om hjelp, sier fungerende talskvinne Yasmina Bouziane til AP at omstendighetene er under etterforskning.

- De fredsbevarende styrkene går ikke ut av basene for å beskytte sivile som er i overhengende fare, skrev Human Rights Watch mandag i en pressemelding om overgrep i den sør-sudanske hovedstaden.

Angrepet har ødelagt trygghetsfølelsen til utlendingene i nabolaget, som har antatt at de er beskyttet av sine regjeringer, og som har hundrevis av fredsbevarende soldater som nærmeste nabo.