- Vestlige kvinner er pornostjerner og gud er glemt

UD arrangerte debatt om stereotypier og konflikten mellom Vesten og Islam.Selbekk syntes den var tam.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): De var der alle sammen, forskerne, de religiøse representantene, norske ambassadører og Magazinet-redaktør Vebjørn Selbekk.

I et lite minefelt av ladde begreper og sammenblanding av begreper var de kommet sammen i Oslo konserthus for å diskutere hvordan unngå konflikt når to kulturer møtes.

Utgangspunktet var karikaturstriden som raste etter trykkingen av Muhammed-tegningene, men debatten dreide raskt over på sikkerhetspolitiske spørsmål og terror.

Mantraet for alle de som stod på talerstolen var dialog, dialog og dialog.

- Gir ikke konkrete resultater

Men PRIO-forsker Frida Nome advarer mot å tro at dialog skaper enkle løsninger.

- Vi kan ikke forvente konkrete resultater med en gang. Men vi kan bruke dialogen til å myke opp frontene, skaffe oss bredere kunnskap, slik at de stereotype oppfatningene kan modereres.

Gjennom sitt forskningsarbeid har hun møtt på mange stereotypier som har sitt utspring i motsetningen mellom Vesten og Islam. Nome mener at mens folk i Vesten har en tendens til å være utelukkende negative om islam, og knytte Osama bin Laden, jihad og tvangsekteskap opp mot religionen, er de stereotype oppfatningene på muslimsk side mer todelte.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.