Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vestlige ledere må gå ut og ta avstand fra Koran-brenningen

Mye verre enn å trykke karikaturtegningene.

«KJENT SKYDLIG»: Her setter pastor Wayne Sapp fyr på koranen under oppsyn av den omstridte pastoren Terry Jones (oppe til venstre i bildet). Koranbrenningen har satt sinnene i kok i Afghanistan, og skal være årsaken til at demonstranter gikk til angrep på et FN-kontor i Mazar-e Sharif. Ti personer, blant dem en norsk offiser, ble drept. Foto: AFP/Andrew Ford/Scanpix
«KJENT SKYDLIG»: Her setter pastor Wayne Sapp fyr på koranen under oppsyn av den omstridte pastoren Terry Jones (oppe til venstre i bildet). Koranbrenningen har satt sinnene i kok i Afghanistan, og skal være årsaken til at demonstranter gikk til angrep på et FN-kontor i Mazar-e Sharif. Ti personer, blant dem en norsk offiser, ble drept. Foto: AFP/Andrew Ford/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Brenning av Koranen i en kirke i Florida 20. mars i år var bakgrunnen for at rasende afghanere i går gikk til angrep på FN-kontoret i Mazar-e Sharif nord i Afghanistan, og drepte den norske oberstløytnanten Siri Skare (52) og minst seks andre.

Koran-brenningen har knapt blitt omtalt i amerikansk og vestlig presse før gårsdagen, og ikke blitt kommentert av noen fremstående vestlige ledere.

- Så kontroversielt som en kan tenke seg Kristian Berg Harpviken, Prio-direktør og Afghanistan-ekspert, mener vestlige ledere må på banen.

- Det er helt nødvendig at sentrale vestlige leder tar avstand fra Koran-brenningen. Det er en så kontroversiell handling som en kan tenke seg, sier Harpviken.

Jones avbrøt i september i fjor en planlagt brenning av koranen under en markering av terrorangrepene mot USA 11. september 2001 etter at USAs president Barack Obama selv fordømte planene og fryktet at en koranbrenning kunne brukes som et rekrutteringsverktøy av Al Qaida.

RASENDE FOLKEMASSER: Angrep FN-kontoret og drepte minst sju. Foto: AFP/Scanpix
RASENDE FOLKEMASSER: Angrep FN-kontoret og drepte minst sju. Foto: AFP/Scanpix Vis mer

Koran-brenningen 20. mars skjedde etter muslimenes hellige bok ble «kjent skyldig» under en «rettssak» i kirken.

- Hendelsen fikk liten medieoppmerksomhet med en gang, og det var nok mange som tenkte at de heller ikke skulle ta avstand fra den, for å unngå å gi det mer oppmerksomhet. Det er forståelig. Samtidig er det mye vanskeligere å komme med de signalene etter så dramatiske handlinger som i går, sier Harpviken, som mener en statsleder som Obama da vil risikere å bli sett på som «myk».

Karikaturstriden Harpviken mener Koran-brenningen skiller seg fra publiseringen av karikaturtegningene av profeten Muhammed, som også førte til store opptøyer.

- Å brenne en Koran er innenfor ytringsfriheten, og er ikke noe som bør straffeforfølges. Men det er viktig å ta avstand fra en så utstudert krenkelse av islam som religion. Karikaturene ble et symbol på det samme, en krenkelse av islam, men det er ingen tvil om at dette er mer målrettet. Dette er en handling som er gjort for å krenke, sier Prio-direktøren.

NUPI-rådgiver og Afghanistan-ekspert Helge Lurås er usikker på om vestlige ledere bør ta avstand fra Koran-brenningen.

DREPT: Siri Skare (52). Foto: Forsvaret
DREPT: Siri Skare (52). Foto: Forsvaret Vis mer

- Jeg vil ikke umiddelbart si at vi skal gi slipp på en sentral verdi som ytringsfriheten. Det betyr ikke at jeg har sympati for pastorens meninger eller handlinger. Hvis man skal fordømme handlingen, må man samtidig understreke retten til å ytre seg. Men det er mulig å fordømme det upassende og provoserende ved handlingen, sier Lurås til Dagbladet.

- Jeg tror uansett at det ikke kommer til å ha mye så si hva vestlige ledere vil si nå. Og hvis vestlige ledere nå fordømmer brenningen, vil det gi en marginal pastor mer oppmerksomhet, selv om det for så vidt ikke er mulig å ignorere Koran-brenningen lenger.

FLAGGBRENNINGEN: Innbyggere i Kabul svarte på Koran-brenningen med å brenne det amerikanske flagget i går. Foto: AP Photo/Scanpix
FLAGGBRENNINGEN: Innbyggere i Kabul svarte på Koran-brenningen med å brenne det amerikanske flagget i går. Foto: AP Photo/Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media