- Vestlige luftangrep kan øke sjansen for hevnangrep

Over 3000 europeere har sluttet seg til IS.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Antallet europeere som har sluttet seg til Den islamske stat har nå passert 3000, opp fra 2000 tidligere i år, ifølge EUs antiterrorsjef Gilles de Kerchove.

Han mener de store luftangrepene mot jihadistene i Irak og Syria øker risikoen for voldelige angrep mot Europa.

- Det var helt tydelig med franskmennene. Søndag sa ISIL at de ville gjengjelde angrepene fra koalisjonen. Så ble en franskmann kidnappet og halshogget i Algerie. Så de gjorde det de truet med, sier Gilles de Kerchove i et intervju med BBC.

Varsler hevn Med USA i spissen har nesten 200 luftangrep blitt utført i Irak og Syria den siste måneden. Da franskmennene hadde utført sitt første angrep, sendte Den islamske stat ut et lydklipp hvor de truet med terrorangrep mot Vesten.

Talsmannen Abu Muhammad al-Adnani oppfordret til drap på amerikanere, europeere, australiere og borgere fra «alle land i den nye alliansen mot Den islamske stat», spesielt «skitne franskmenn».

IDENTIFISERT:  FBI mener nå at de har identifisert den britiske bøddelen som tok livet av den amerikanske journalisten Steven Sotloff. Drapet var bare ett av flere hevnangrep mot land som nå kjemper mot IS. Foto: AFP Photo / NTB Scanpix
IDENTIFISERT: FBI mener nå at de har identifisert den britiske bøddelen som tok livet av den amerikanske journalisten Steven Sotloff. Drapet var bare ett av flere hevnangrep mot land som nå kjemper mot IS. Foto: AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer

Samme dag blir en franskmann bortført i Algerie. Onsdag ble han henrettet.

Fremmedkrigere fra hele verden
Den islamske stat har tiltrukket seg jihadister fra hele verden, deriblant over 3000 europeere. Over 120 islamister har blitt drept i angrep i Irak og Syria denne uka, men det utgjør en liten andel av de 35 000 som nå kjemper for en egen islamsk stat.

- De har fortsatt flust av frivillige. Og de har fortsatt flust med våpen og kjøretøy, og stor evne til å flytte på seg, sier de Kechove til BBC.

I tillegg til at luftangrepene kan provosere IS til å selv utføre angrep mot Vesten, mener han at det også kan påvirke andre terrorgrupper.

- ISILs frammarsj kan også føre til at al-Qaeda gjør noe for å vise at de fremdeles er relevante, sier de Kerchove.

Frykter angrep i Norge Radikaliserte nordmenn og konvertitter i Syria utgjør også en av de største truslene mot Norge i dag, ifølge Politiets sikkerhetstjeneste (PST). De reiser ned, mange uten militær erfaring i det hele tatt, og blir krigere i en av verdens mest destabiliserte og kaotiske områder.

Plutselig er tortur, drap og korsfestelser en del av hverdagen. PST frykter at nordmenn som kommer tilbake etter opphold i disse områdene, kan utgjøre en trussel.

Minst 60 nordmenn har reist til Syria og Irak - 15 er hittil i år siktet for terror.

I tillegg har Norge blitt et utpekt terrormål for islamister, ved å delta i krigene i Irak og Afghanistan, og nå ved å være med i alliansen mot Den islamske stat.

Norge skal i første omgang sende «om lag fem» stabsoffiserer til USA for planlegging, før de vil reise til et regionalt hovedkvarter.


Les også:

DE NORSKE NAV-TERRORISTENE

HEVNANGREP: Ei islamistisk gruppe tilknyttet Den islamske stat (IS) offentliggjorde onsdag en video som skal vise henrettelsen av franskmannen Herve Gourdel (55), melder nyhetsbyrået AFP.
HEVNANGREP: Ei islamistisk gruppe tilknyttet Den islamske stat (IS) offentliggjorde onsdag en video som skal vise henrettelsen av franskmannen Herve Gourdel (55), melder nyhetsbyrået AFP. Vis mer

Bildene som avslører islamistenes indre liv

Nå vil de fryktede IS-lederne gå under jorda