Vestpåbud i bil skaper kaos på ulykkessteder

Bytt farge på vestene, ber redningstjenesten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Norske bilister har blitt svært flinke til å bruke refleksvest i ulykkessituasjoner på veiene.

Så flinke at redningspersonell opplever dette som et stort problem, siden det da er vanskelig å skille mellom vanlige trafikanter og helsepersonell.

Kommunikasjon

Bjørn Karr, avdelingssjef for ambulansetjenesten ved Ullevål Universitetssykehus, forteller at de gule refleksvestene bidrar til å gjøre ulykkesstedene mer uoversiktelig for både bilister og redningsmannskap.

- Vi oppfatter dette som et klart problem. Når mange privatbilister har tatt på seg vestene, kan det være vanskelig å identifisere hvem som er hvem. Det er ikke alltid ulykker skjer i solskinn, midt på dagen, sier han til Dagbladet.no.

- Refleksvestene er også en type kommunikasjon. Skjer det noe, er det ikke tid til å prate lenge med folk. Det går fort og gis raske beskjeder. Da er det viktig for oss å vite hvem man har på lag, fortsetter han.

Nye farger på vestene

Karrs situasjonsbeskrivelse bekreftes av hans kollegaer i Trondheim.

VESTKAOS: Refleksvester utformes etter helt spesifikke krav. Det gjør at vestene myntet på vanlige bilister og de som er laget med tanke på redningspersonell, blir veldig like. Arkivfoto: SCANPIX
VESTKAOS: Refleksvester utformes etter helt spesifikke krav. Det gjør at vestene myntet på vanlige bilister og de som er laget med tanke på redningspersonell, blir veldig like. Arkivfoto: SCANPIX Vis mer

- Legene våre sier at dette er et kjempeproblem, og at pasienter ikke finner redningspersonellet. Dermed går verdifull tid tapt, sier Laila Steinmo, enhetsleder for legevakt og legetjenester i Steinkjer til Adressa.no.

Hun har tatt saken videre til Fylkesmannen og foreslår at det innføres ulike farger på vester.

- I dag greier ikke publikum å sortere ut hvem de skal søke kontakt hos for å få medisinsk hjelp på ulykkesstedet. De kan like godt be om hjelp hos pressen, skriver hun i brevet til Fylkesmannen, ifølge Adressa.

Refleks

Ullevåls ambulansetjeneste holder nå på å utforme nye uniformsvester, som skiller seg fra dagens varianter.

- Våre operative ledere har jobbet med å finne en ny type merking og reflekser på våre vester, sier Karr ved Ullevåls ambulansetjeneste.

- Men vi er nok låst til gul-fargen og har en rekke andre krav å forholde oss ut i fra redningsdirektivet,

Bare positive tilbakemeldinger

Vestpåbud i bil skaper kaos på ulykkessteder

Statens vegvesen sitter derimot med et annet inntrykk enn redningspersonell.

I de åtte månedene refleksvest har vært påbudt har etaten bare fått positive tilbakemeldinger fra trafikanter.

- Vi har ikke registrert noe kaos i alle fall. Tvert imot har de trafikantene vi har vært i kontakt med, vært svært fornøyde, sier Finn Harald Amundsen, leder for trafikksikkerhetsarbeidet i Statens vegvesen.

Storbrukere

Statens vegvesen har nylig gjennomført en undersøkelse som viser at 98 prosent av alle bilister har skaffet seg refleksvest.

Seks prosent har allerede fått bruk for vesten i en nødssituasjon.

- Det er viktig at alle er synlige langs veien, også fotgjengere, som bør bruke refleks, sier Amundsen.

- Men opplever redningspersonell bruken av refleksvest som problematisk, må vi selvsagt sette oss ned og se på det, fortsetter han.

Uaktuelt med ny farge

Vegvesenet har foreløpig ikke satt i gang noen undersøkelser angående denne problemstillingen.

- Det er klart flere ting som er mulig å gjøre, men det er for tidlig å vurdere det nå.

Han tror at det er uaktuelt å påby trafikanter å kjøpe inn nye vester, slik at det blir mulig å se forskjell på dem og redningspersonellet.

- Siden så og si alle har skaffet seg vester nå, kan vi ikke akkurat påby at de skal kjøpe nye i en annen farge.