«Vet alt om Orderud-saken»

På kjærlighetsferie i Asia skrev den 26 år gamle finske kvinnen dagbok. I dagboka heter det om hennes norske kjæreste - en fryktet torpedo: «Han har nå fortalt at han vet alt om Orderud-saken.»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandag skal kvinnen etter planen i rettslig avhør om trippeldrapet, men hun kommer ikke til å stille. 26-åringen frykter for sitt eget liv. I går kunne Dagbladet avsløre at politiet hadde funnet et nytt helt ukjent vitne, som i sin personlige dagbok hadde nye vitale opplysninger om Orderud-saken. I dagboka, som er skrevet på finsk, har kvinnen fortalt om kjæresten - en 32 år gammel fryktet norsk torpedo - og hans tilknytning til drapene på Orderud gård. Det var i en narkorazzia hjemme hos kvinnen, i en leilighet på Oslos vestkant, at politiet fant dagboka, i tillegg til kokain og ecstasytabletter. Razziaen hadde i utgangspunktet ingenting med etterforskningen av trippeldrapssaken å gjøre. Det finsk-norske kjæresteparet ble pågrepet av politiet etter razziaen. Mannen som ble pågrepet - 32-åringen - har lenge versert i politidokumentene i Orderud-saken, men politiet har manglet de avgjørende opplysningene som direkte knytter ham til saken.

Ingen kommentar

Dagbladet var i går i kontakt med mannen. Han ønsket ikke å snakke med Dagbladet om Orderud-saken og hva han skal ha fortalt til sin finske kjæreste, som igjen skrev om hans tilknytning til trippeldrapet i sin dagbok. Det var helt tilfeldig at den 26 år gamle kvinnens dagbok ble oversatt fra finsk til norsk. Et av forholdene som omtales i dagboka, handler direkte om trippeldrapet på Orderud gård i april 1999. Da politiet ble kjent med innholdet i dagboka, og hvem kvinnen peker ut, ble det slått full alarm blant trippeldrapsetterforskerne. Lensmannsbetjent Tore Kampen i etterforskningsgruppa har den siste tida jobbet iherdig med å få avhørt kvinnen. - Denne kvinnen er i høyeste grad et vitne i saken. Vi er interessert i å høre hva hun vet, bekrefter statsadvokat Jørn Sigurd Maurud overfor Dagbladet. Maurud er en av de to som skal aktorere saken etter påske. Personer i det kriminelle miljøet har tidligere forsøkt å få politiet til å konsentrere etterforskningen av trippeldrapet rundt 32-åringen. Onsdag valgte mannens forsvarer, advokat John Christian Elden, å uttrykke seg slik:

- Rykter

- Jeg er kjent med at det har versert rykter om min klient og Orderud-saken. Det har i lang tid vært gjort forsøk på å knytte ham til saken. I går ønsket ikke advokaten å kommentere saken ytterligere. Det politiet ønsker å oppnå med å avhøre den 26 år gamle finske kvinnen rettslig, er hva kjæresten skal ha sagt videre til henne om trippeldrapet. Personer som står den 26 år gamle dagbokskriveren og torpedoen nær, bekrefter overfor Dagbladet at mannen skal ha fortalt om Orderud-saken til henne. Opplysningene skal ikke gå på at 32-åringen skal være direkte involvert i likvideringen av Anne Orderud Paust og hennes foreldre Marie og Kristian Magnus Orderud.

Kristins nære venn

Derimot skal 32-åringen tidligere ha stått trippeldrapstiltalte Kristin Kirkemo Haukeland (27) svært nær. Kirkemo Haukeland skal ifølge opplysningene ha betrodd seg til torpedoen like etter trippeldrapet. Hva Kristin Kirkemo Haukeland angivelig skal ha fortalt 32-åringen om trippeldrapet, er ikke helt klart. Politiet på Romerike overtalte statsadvokaten i Oslo til å henlegge straffesaker mot 32-åringen. Dagbladet kjenner til at kvinnen ikke kommer til å stille i avhøret på mandag. I går fikk hun legeerklæring. Kvinnen frykter for livet sitt dersom hun forteller det hun vet om Orderud-saken. Samtlige av advokatene til de fire tiltalte - Veronica og Per Kristian Orderud, Kristin Kirkemo Haukeland og Lars Grønnerød - har bebudet at de vil være til stede under det planlagte avhøret. Torpedoen og hans finske kjæreste satt begge fire uker i varetekt i en kokain- og ecstasy-sak i fjor vår. Saken mot den finske kvinnen er henlagt, mens 32-åringen igjen må møte retten. Han er tidligere omtalt i en rekke kriminelle saker. Hver gang han har havnet i retten, har han blitt frifunnet. I kriminalsaker hvor 32-åringen er omhandlet har vitnene en tendens til enten å forandre forklaring, eller plutselig likevel ikke ville stå ved sine tidligere forklaringer.