FAMILIEBILDE - FØR DZJOKHAR (19) BLE FØDT:  Mor Zubejdat Tsarnajeva med lille Tamerlan på fanget. Til venstre faren Anzar og til høyre de to terrormistenktes onkel Muhamad Suleimanov. Foto: Suleimanov-familien/Reuters/NTB Scanpix.
FAMILIEBILDE - FØR DZJOKHAR (19) BLE FØDT: Mor Zubejdat Tsarnajeva med lille Tamerlan på fanget. Til venstre faren Anzar og til høyre de to terrormistenktes onkel Muhamad Suleimanov. Foto: Suleimanov-familien/Reuters/NTB Scanpix.Vis mer

- Vet at barna mine ikke har noe med bombene å gjøre

Mor til terrormistenkte brødre bekrefter flere FBI-besøk hjemme i Boston.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs føderale politi kontaktet for flere år siden mor til mennene som misyenkes for å stå bak bombeterroren i Boston.

Politifolkene ville vite om hennes sønn var blitt radikalisert, forteller Zubejdat Tsarnajeva.

Tsarnajeva sa tirsdag til den britiske fjernsynskanalen Channel 4 News at sønnen Tamerlan ble overvåket før bombeaksjonen 15. april.

Folk fra FBI kom flere ganger til familiens hus i Boston og snakket med Tamerlan, framholdt hun.

- En av agentene ringte til meg, fortsetter Tsarnajeva.

- Han spurte om jeg trodde Tamerlan kunne bli innblandet i ett eller annet, fordi han er en ledertype, en sterk gutt - trodde jeg han kunne la seg radikalisere?

51 fortsatt på sykehus Tirsdag var fortsatt 51 ofre for terrorbombene til behandling på sykehus, opplyser helsemyndighetene i Boston.

Tre personer blant tilskuerne omkom - en åtte når gammel gutt og to unge kvinner.

Ialt 264 personer har vært eller blir behandlet for skader. Ifølge Boston Globe er fortsatt to kritisk skadd - ei sju år gammel jente og en mann.

Avviser 26 år gamle Tamerlan Tsarnajev ble drept i en skuddveksling med politiet 19. april, mens den 19 år gamle broren Dzjokhar ligger på sykehus med skuddskader.

Moren avviser anklagene mot sønnene, og sier at de aldri kunne stått bak bombeangrepet mot maratonløpet i Boston.

Tre mennesker ble drept og rundt 180 kom til skade i bombeaksjonen. Ifølge fjernsynskanalen CNN skal Dzjokhar under avhør på sykehuset ha sagt at broren spilte en lederrolle i angrepet, han følte at islam var truet og ville svare med jihad - hellig krig.

- Det var forferdelig, det som skjedde. Men jeg vet at barna mine ikke har noe med dette å gjøre. Jeg vet det. Jeg er mamma. Jeg kjenner barna mine, sier Zubejdat Tsarnajeva, som mener «noen» må ha plukket ut sønnene og gjort dem til syndebukker.

Agenter? Analyseselskapet Stratfor, som spesialiserer seg på global etterretning, mener Tsarnajev-brødenes oppførsel samsvarer med et mønster man kjenner fra agenter for terrornettverket al-Qaida. Det betyr ikke nødvendigvis at de virkelig var slike agenter, understreker analytikerne.

- Ut fra det vi hittil har sett, hadde Tsarnajev-brødrene neppe tilgang til avanserte våpen. For eksempel ser bombene de brukte, ut til å ha vært svært enkle, som rørbomber og innretninger bygd opp rundt en trykkoker, heter det videre.

Stratfor trekker en sammenligning med Anders Behring Breivik og bomben han sprengte utenfor regjeringskvartalet i Oslo 22. juli 2011.

Breivik handlet alene, han måtte finne tekniske opplysninger fra internett, men greide likevel å lage en kraftig bombe, blir det påpekt.

(NTB-AFP).