- Vet at dette kan trigge nye hendelser

Høyner beredskapen rundt kirkene etter hærverket mot Nordstrand kirke.

HØYNER BEREDSKAPEN NOE: Både politiet og kirkens organer er føre var i forhold til nye kirkeangrep. Ved Nordstrand kirke ble det gjort omfattende hærverk natt til søndag, der gravstøtter ble veltet, ruter knust og det ble skrevet satanistiske budskap. Foto: ROGERIO SNARLI
HØYNER BEREDSKAPEN NOE: Både politiet og kirkens organer er føre var i forhold til nye kirkeangrep. Ved Nordstrand kirke ble det gjort omfattende hærverk natt til søndag, der gravstøtter ble veltet, ruter knust og det ble skrevet satanistiske budskap. Foto: ROGERIO SNARLIVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Kirkelig fellesråd i Oslo høyner beredskapen rundt kirkene i byen, etter omfattende hærverk og en mulig påsatt brann ved Nordstrand kirke. Etter et orienteringsmøte med politiet i ettermiddag ble det bestemt at det skal rettes ekstra fokus mot Oslos kirker.

En mann ble natt til mandag pågrepet i nærheten av kirken, og avhøres i forhold til hærverket.

- Vi høyner beredskapen vår noe. Vi vet fra før at en slik hendelse kan trigge nye lignende hendelser. Da er det naturlig at vi har økt fokus på dette, sier assisterende kirkeverge i Oslo, Bjarne Neerland, til Dagbladet.no.

Selv om han ikke er spesielt bekymret for lignende saker, mener Neerland det er viktig å være føre var. Blant annet blir vaktholdet rundt Nordstrand kirke opprettholdt.

Ber politi og folk følge med
Natt til søndag hadde noen veltet over 30 gravstøtter, knust ruter og skrevet satanistiske slagord på ruter og vinduer rundt kirken. Og natt til 1. mai brant det i en driftsbygning knyttet til kirkegården, en brann politiet mistenker er påtent.

Det er Kirkelig fellesråd i samarbeid med gravferdsetaten i kommunen som arbeider med vakthold, sikring og beredskap rundt kirkene i Oslo. Neerland vil ikke gå i detaljer på hva den økte beredskapen går ut på.

Politiet har bedt sine patruljer om å ha ekstra fokus på kirkene rundt i byen.

- Vi er også opptatt av at alle i nærmiljøet tar ansvar for å følge litt ekstra med. Men det er viktig å ikke gjøre dette større enn det egentlig er, sier Gro Smedsrud, stasjonssjef ved Manglerud politistasjon, til Dagbladet.no.

Den 26 år gamle mannen som sjekkes opp mot saken, er kjent fra flere lignende forhold, og politiet betegner ham som med i et satanistisk miljø. Han er foreløpig bare siktet for å ha båret kniv på offentlig sted.

Tente på kapell
Politiadvokat Bente Gerner ved Manglerud politistasjon bekrefter at mannen tidligere er kjent for politiet gjennom blant annet en dom for ildspåsettelse av Holmenkollen kapell, som skjedde i 2001.

Det tok fyr i veggen på kapellet, og 19-åringen, som ble pågrepet på T-banen ikke langt fra stedet, tilsto raskt forsøket på brannstifting. Dette er også en av kirkebygningene som Varg Vikernes ble dømt for å ha satt fyr på, og som ble gjenoppbygget etter at det brant til grunnen i 1992.

Mannen har også flere andre dommer på seg, blant annet i forbindelse med en skyteepisode med luftpistol.

- Vi har i utgangspunktet pågrepet mannen i besittelse av en kniv, og vil først avhøre ham om dette. Etter hvert vil han også bli sjekket opp mot andre forhold som er anmeldt i løpet av helgen, og en av sakene det er naturlig å sjekke ham opp mot, er hendelsene på kirkegården, sier Gerner.

Hun vil ikke si om det også er andre hendelser enn kirkehærverket som mannen sjekkes opp mot.

Politiet har nå besluttet at avhørene av 26-åringen blir utsatt til tirsdag morgen. Etter det vil det bli tatt stilling til en eventuell varetektsfengsling.

PÅGREPET VED STEDET: En mann med satanistisk påskrift på T-skjorta skal sjekkes opp mot hærverket mot kirken. Foto: DANIEL LAABAK
PÅGREPET VED STEDET: En mann med satanistisk påskrift på T-skjorta skal sjekkes opp mot hærverket mot kirken. Foto: DANIEL LAABAK Vis mer

Benekter hærverk
26-åringens forsvarer, Bendik Falch-Koslung, sier at 26-åringen gjerne vil la seg avhøre om saken, men at han nekter kjennskap til hærverket.

- Han forklarer at han ble pågrepet da han skulle en tur på en butikk for å kjøpe Rizla. Han benekter enhver kjennskap til det som er kommet fram i media, sier Falch-Koslung til Dagbladet.no.

26-åringen er også siktet for oppbevaring av cannabis i leiligheten sin.

Mannen nekter også for å være aktiv i et satanistmiljø.

- Han har vært knyttet til et slikt miljø, men sier han har tatt avstand til det, sier forsvareren.

MULIG PÅSATT: Natt til 1. mai brant det i en driftsbygning knyttet til kirkegården ved Nordstrand kirke. Politiet mistenker at brannen er påsatt. Foto: ROGERIO SNARLI
MULIG PÅSATT: Natt til 1. mai brant det i en driftsbygning knyttet til kirkegården ved Nordstrand kirke. Politiet mistenker at brannen er påsatt. Foto: ROGERIO SNARLI Vis mer