Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vet du hva Den islamske stat vil gjøre med deg? - Ja... De vil drepe meg...

IS-fanger tvunget til å stille i nytt propagandablad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Terrorgruppa Den islamske stat (IS) har publisert en ny utgave av sitt propagandatidsskrift «Dabiq» (pdf, ekstern lenke).

For mange vil trolig bladet minne om al-Qaidas magasin «Inspire». I det glossy, profesjonelt designede bladet presenterer gruppa sitt verdensbilde - og hyller blant annet de nylige tragediene i Sydney og Nantes i Frankrike, samt drap på vestlige gisler og vellykkede militæraksjoner.

I bladet kritiserer IS al-Qaida, samtidig som de legger fram en polert glansbildeversjon av tilværelsen som fremmedkriger. Også IS' egne gisler tvinges til å bidra i propagandabladet.

«De vil drepe meg» Den jordanske piloten Moaz al-Kasasbeh, som har vært i IS' varetekt siden flyet han førte styrtet over Syria på onsdag, dukker opp i Dabiq-bladet.

Han er «intervjuet» og fotografert i bladet, et intervju stappfullt av propaganda som avsluttes på følgende måte:

- Vet du hva Den islamske stat vil gjøre med deg?

- Ja... De vil drepe meg...

IS-valuta Også den britiske fotografen John Cantlie, som ble kidnappet sammen med den nå henrettede journalisten James Foley i november 2012, dukker opp i Dabiq-bladet. Han har byline på en artikkel om den pågående krisa i verdensøkonomien. Cantlies artikkel omhandler blant annet hvordan IS i forrige måned varslet at de vil lage sin egen valuta.

- Alle land trenger sin egen valuta, og det vil være klokt av Den islamske staten å bruke gulldinarer i dagens kaotiske marked. Etterhvert som de ekspanderer kalifatet vil det være fornuftig for IS å introdusere sine egne dinarer og dirham. Det vil være en funksjonell, praktisk valutaform som gjør det lett for næringsdrivende og forbrukere å bruke penger, står det skrevet under Cantlies navn.

PROPAGANDABLAD: Slik ser IS-magasinet ut.
GLANSBILDE: Bladet har som hensikt å rekruttere nye krigere til terrorhæren.
FRYKTER DØDEN: To av IS' gisler tvinges til å bidra i bladet. Den jordanske piloten Muadh al-Kasasbeh, som har vært i IS' varetekt siden flyet han førte styrtet over Syria på onsdager «intervjuet» og fotografert i bladet.
HAR BYLINE: Den britiske fotografen John Cantlie, som ble kidnappet sammen med den nå henrettede journalisten James Foley i november 2012, har byline på en artikkel om den pågående krisa i verdensøkonomien.

Briten har tidligere også blitt brukt i flere propagandavideoer for terrorgruppa.

Sosiale medier Dagbladet har tidligere fortalt om IS' omfattende bruk av nettpropaganda og sosiale medier, og dettes appell til norsk ungdom,

Islamistene bruker Facebook, Twitter, Ask.fm, meldingstjenestene Kik og WhatsApp, og chattetjenestene Skype og Viber, i tillegg til vanlig e-post.

Facebook opplyste til Dagbladet i høst at de har dedikerte «IS-jegere» som jakter terroristenes profiler, uten at det har kunnet hindre at en rekke vestlige fremmedkrigere legger ut propagandamateriale.

Også en rekke norske fremmedkrigere er helt åpne om hvem de kjemper for og hvor de er.