Vet du hva Ernas hjerte banker mest for?

Best å følge med, for nå kan hun bli landets statsminister.

ERNA PÅ PLASS: Da Høyre-leder Erna Solberg var på plass på Dagbladets valgbod for å bli grillet av Marie Simonsen og Martine Aurdal, var Eidsvolls plass full av folk. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ERNA PÅ PLASS: Da Høyre-leder Erna Solberg var på plass på Dagbladets valgbod for å bli grillet av Marie Simonsen og Martine Aurdal, var Eidsvolls plass full av folk. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Under Dagbladets partiledergrill kom Høyre-lederen med et løfte om hva hun skal gjøre aller først når hun kommer til makta.

På spørsmål fra Martine Aurdal ga hun følgende svar på hva hun vil gjøre så fort hun får kastet av seg kåpa ved Statsministerens kontor:

- Mitt hjerte banker heftigst for å gjøre to ting: få gjort noe med viderutdanningen av lærere og få kuttet helsekøen, sa Erna Solberg.

Arveavgiften på to år Men Høyre-lederen lover også å dele ut raust med skatteletter i et forrykende tempo. Innen to år skal arveavgiften bort. I tillegg skal formuesskatten fjernes.

- Det blir mer skattelette enn i dag. Hvor mye det blir, det må vi tilpasse. Men vi må sørge for et bedre investeringsklima, derfor må vi gjøre noe på formuesskatten. Det er mange som opplever at de må betale mye penger bare fordi de går fra en generasjon til en annen, sier Solberg og understreker:

- Det blir mindre formuesskatt. Vi skal bruke to år på å ta bort arveavgiften.

Avviser alenegang Men Solberg tar ingen seier på forskudd. De siste målingen viser at Høyre trenger støtte fra alle de tre andre borgerlige partiene.

- Jeg synes jo at det hadde vært best om Høyre fikk 50 prosent. Men det får vi ikke, sier Solberg, som ikke vil ha en mindretallsregjering, hvor hun «må gå to runder» - en i Stortinget og en i regjeringen.

- Vi går til valg på at alle fire partiene skal finne ut av det.

- Forsvarlig politikk Solberg går ikke med på at Frp vil bruke mye mer av oljepengene enn det hun synes er forsvarlig.

- Frp bruker også mindre penger enn det handlingsregelen legger til grunn. Under finanskrisen i 2008/2009 brukte vi mer. Når det nå går relativt godt, bruker vi mindre. Vi har tenkt å følge en ansvarlig økonomi.

- Vil dere bruker mer penger enn det handlingsregelen tilsier?

 

- Nei, vi har sagt at vi skal passe på å få til en ansvarlig politikk.

Freder sykelønna Høyre har sagt at de vil innføre egenandeler på helsetjenester. Men sykelønna forsvinner ikke om de borgerlige kommer til makta de neste fire åra.

- Den er fredet for de fire neste åra, men jeg kan ikke skrive ut sjekker for alle landets framtidige ledere. Når det gjelder egenandeler, vil vi være klare på at vi vil ha tak for kronikere. Det er viktig at vi sorterer godt på dette. Vi ønsker å sette ned et offentlig utvalg for å se på det, sier Solberg.

Lenge har det vært klart at de borgerlige partiene ønsker å reversere store deler av de endringene den rødgrønne regjeringa har gjort i arbeidsmiljøloven, særlig på turnusbestemmelsene og på bruken av midlertidig ansatte.
- Arbeidsmiljøloven er ikke hogd i stein. Den bør være tilpasset dagens arbeidsliv. Vi mener at arbeidstilsynets oppgave er å passe på at folk ikke blir utnyttet, sier Solberg, som gjerne ser at nye turnusordninger kommer på plass.