Støre om Lavrov:

- Vet hva han gjør

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov tok plass omkring en time etter at møtet i FNs sikkerhetsråd hadde begynt. Deretter forlot han møtet like etter å ha holdt sitt eget innlegg. Statsminister Støre sier til Dagbladet at Lavrov vet hva han gjør.

FORLOT SALEN: Her forlater Russlands utenriksminister Sergej Lavrov rommet midt under et møte i FNs sikkerhetsråd torsdag kveld. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK / OSLO (Dagbladet): Torsdag ankom Russlands utenriksminister Sergej Lavrov plassen sin under møtet i FNs sikkerhetsråd i New York omkring ei time etter at møtet hadde startet. Deretter forlot han møtet bare sekunder etter å ha holdt innlegget sitt.

Statsminister Jonas Gahr Støre kommenterer Lavrovs oppførsel på følgende måte overfor Dagbladet:

- Lavrov er en av verdens mest erfarne diplomater: Han har vært FN-ambassadør og utenriksminister i nær 30 år. Så han vet hva han gjør. For meg illustrerer dette på mange måter hvor isolert Russland er.

- Her var det talere før Lavrov som han ellers ville ha vært opptatt av at forstår Russland, slik som Kina og India. Lavrov bure ha lyttet til deres innlegg, for de hadde noe til felles, nemlig at krigen må stoppes, at hvert land har rett til å leve innenfor sine egne sikre grenser og at hvert land har rett til suverenitet. Det er argumenter mot denne krigen.

Støre fortsetter:

- Ved å ikke sitte der, signaliserer han at Russland ikke hører på de stemmene som kommer – ikke bare fra det han kaller Nato og Vesten, men også fra mange andre land.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov forlot salen midt under et møte i FNs sikkerhetsråd torsdag kveld 22. september. Jonas Gahr Støre var selv vitne til russerens stunt. Video: Vegard Kvaale / Dagbladet Vis mer

- Mekanisk

Støre opplever at Lavrov leste opp innlegget sitt på en litt mekanisk måte.

- Har Lavrov forandret seg med tida?

- Lavrov er gjenkjennelig. Han er en veldig profesjonell diplomat. Jeg opplevde at innlegget hans i dag ble lest opp på en litt mekanisk måte. Det var et innlegg som konsentrerte seg om at det internasjonale samfunnet ikke har fulgt opp det som Russland opplever som krenkelser av det russiske språket og russere i de delene av Ukraina som Russland mener at tilhører dem.

- Lavrov gjentar også disse merkelige påstandene om at nazister styrer Ukraina, og en del av denne retorikken ble framført på en litt mekanisk måte. Men han nevnte ikke massemobiliseringen som president Putin varslet onsdag. Og han var vel knapt innom at det skal avholdes folkeavstemninger i Ukraina.

- Det var et innlegg som besto av litt forskjellige påstander egentlig, som ble kvitter ut med at Lavrov reiste seg og gikk etter å lest det opp.

- Er verden nærmere en slutt på denne krigen etter dette møtet?

- Det synes jeg ikke at det er mulig å si.

Russisk triks

Det var den ukrainske redaktøren Nika Melkozerova som først skrev på Twitter at Lavrov ikke dukket opp før omkring en time etter at møtet hadde startet, noe som i så fall betyr at han ikke var til stede da statsminister Jonas Gahr Støre talte.

Dagbladets reporter på stedet får opplyst at Lavrov ikke var seint ute til møtet, men at han valgte å la sin viseutenriksminister sitte på plassen sin under den første delen av møtet for å markere at han ikke gadd å høre på de andre landene. Dette er et klassisk russisk triks, får Dagbladet opplyst.

TALTE: Jonas Gahr Støre gikk hardt ut mot Russland i sin tale i Sikkerhetsrådet torsdag 22. september. Vis mer

Forlot møtet

Lavrov forlot møtet kort tid etter sitt eget innlegg. Lavrov var den 13. taleren under møtet, og forlot møtet under den neste talerens - Storbritannias utenriksminister James Cleverly - innlegg.

På bilder fra stedet kan man se at allerede når Cleverly sier sine første ord, sendes det blikk mot Lavrov. Omkring 15 sekunder seinere vender Cleverly seg brått mot Lavrov og ser på ham med hevede øyenbryn mens den russiske utenriksministeren forlater rommet.

- Han har forlatt rommet. Jeg er ikke overrasket. Jeg tror ikke at herr Lavrov ønsker å høre den kollektive fordømmelsen fra dette rådet, sier Cleverly.

Like før møtet startet uttalte Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba at han ville holde «trygg fysisk avstand» til Lavrov. Kameraføringen under møtet viste at utenriksministrene satt et stykke unna hverandre. I tillegg viste bilder fra møtet at de to plassene til høyre for Lavrov sto ledige.

AVSTAND: Dette bildet viser hvor stor avstand det er mellom Russlands og Ukrainas utenriksministre under møtet i Sikkerhetsrådet. Foto: Mary Altaffer / AP / NTB
AVSTAND: Dette bildet viser hvor stor avstand det er mellom Russlands og Ukrainas utenriksministre under møtet i Sikkerhetsrådet. Foto: Mary Altaffer / AP / NTB Vis mer
Foto: Michael M. Santiago / AFP / NTB
Foto: Michael M. Santiago / AFP / NTB Vis mer
FORLATER: Her forlater Lavrov møtet like etter sitt eget innlegg. Foto: Amr Alfiky / Reuters / NTB
FORLATER: Her forlater Lavrov møtet like etter sitt eget innlegg. Foto: Amr Alfiky / Reuters / NTB Vis mer
ANKOMMER: Her ankommer Lavrov møtet. Foto: Brendan McDermid / Reuters / NTB
ANKOMMER: Her ankommer Lavrov møtet. Foto: Brendan McDermid / Reuters / NTB Vis mer
HEVEDE ØYENBRYN: Storbritannias utenriksminister hevet øyenbrynene da Lavrov forlot møtet. Foto: Mary Altaffer / AP / NTB
HEVEDE ØYENBRYN: Storbritannias utenriksminister hevet øyenbrynene da Lavrov forlot møtet. Foto: Mary Altaffer / AP / NTB Vis mer
Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer