Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vet hvor bin Laden er

Rundt 1000 soldater fra US Marines befinner seg på bakken nær Kandahar. Samtidig hevder Nordalliansen at de vet hvor bin Laden er.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Taliban overgir Kunduz

Ifølge en anonym kilde i forsvarsdepartementet er hundrevis av amerikanske elitesoldater satt på bakken på en flyplass nær Talibans gjenværende maktbase Kandahar. Snart skal mellom 1200 og 1500 soldater være på plass med tungt artelleri og stridsvogner.

Talsmenn i Pentagon vil ikke kommentere opplysningene.

- Deres første oppgave er å sikre flyplassen i nærheten av Kandahar. Deretter blir deres hovedoppgave å angripe Taliban-mål, melder amerikanske medier.

- Funnet bin Laden

Nordalliansen hevder nå at de vet hvor Osama bin Laden og Taliban-leder mulla Mohammad Omar befinner seg, melder NTB.

- Jeg tror Osama bin Laden og hans styrker er under kontroll, de kan ikke lenger operere i landet, sa alliansens utenriksminister Abdullah Abdullah mandag. Han fastslo at Nordalliansen ikke kommer til å sende soldater til området rundt Kandahar hvor USA bygger opp en flybase som forberedelse til et bakkeangrep.

- Kun enkelte hærførere blir sendt for å hjelpe til, sa Abdullah.

Ny strategi

Ifølge New York Times illustrerer bruken av marineinfanterister det amerikanske skiftet av strategi i Afghanistan. Tidligere har man satset hovedsakelig på luftangrep, men heretter vil USA satse på amerikanske bakkesoldater som i forsvarsminister Donald Rumsfelds ord kan «kravle rundt på bakken og finne folk».

Kandahar er Talibans maktbase, og den siste viktige byen den tidligere regjeringen kontrollerer i landet.

Bortsett fra en kortvarig operasjon mot en flystripe utenfor Kandahar i oktober, har det amerikanske nærværet på bakken i Afghanistan offisielt begrenset seg til noen hundre spesialstyrker som bistår Nordalliansen og dirigerer luftangrep.

- Amerikaner drept

Inntil i går har USA avvist alle meldinger om drepte amerikanske soldater Søndag opplyste imidlertid anonyme kilder til TV-kanalen ABC at en amerikaner, muligens en CIA-agent, ble drept under kamper mellom utenlandske krigsfanger og Nordalliansens soldater i et fort utenfor Mazar-i-Sharif, skriver NTB.

Krigsfangene skal ha gjort opprør mot sine fangevoktere. Opprøret skal ha endt i et blodbad da amerikanske krigsfly ifølge øyenvitner bombet krigsfangene. Flere hundre mennesker skal ha blitt drept.

I AKSJON: U.S. Marines på USS Peleliu, stasjonert i det Arabiske hav utenfor Pakistan, går ombord i et CH-53E Sea Stallion-helikopter på vei til et hemmelig mål. Arkivfoto fra 1. november. Foto: REUTERS/Earnie Grafton/The San Diego Union-Tribune/SCANPIX
Hele Norges coronakart