- Vet hvor bin Laden er

Amerikanerne har rettet blikket mot et 50 kvadratkilometer stort område i Pakistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amerikanske tjenestemenn mener Osama bin Laden skjuler seg i de nodøstlige delene av Sør-Waziristan, skriver den velrennomerte avisa Christian Science Monitor. Området ved byen Wana ligger i fjellene mot grensen til Afghanistan og er i stor grad kontrollert av pashtunske klaner - av samme etnisitet som Taliban.

Innbyggere og lokale tjenestemenn hevder at det «kryr» av al Qaida-medlemmer i området.

Den pakistanske sentralregjeringen har liten innflytelse. Ifølge myndighetene i Wana er åtte innbyggere i den lille landsbyen Angoor-ada drept fordi de var mistenkt som USA-informanter. Slik skremmes lokalbefolkningen fra å hjelpe amerikanerne.

Presis beskrivelse

De tungt bevæpnede klansmennene som hevdes å skjule al Qaidas lederskap er trolig for loyale, for godt betalt eller for redde til å angi Osama bin Laden, om de virkelig skjuler ham.

Det har lenge blitt hevdet at bin Laden oppholder seg i Pakistan. Men amerikanske kilder har ikke tidligere avslørt så presise beskrivelser av akkurat hvor. Området man nå har utpekt som bin Ladens sannsynlige skjulested, er noe større enn fjellområdet Tora Bora, der afghanske og amerikanske styrker uten hell forsøkte å fange bin Laden i desember 2001.

En tilsvarende operasjon synes foreløpig vanskelig å gjennomføre i Sør-Waziristan. For det første har amerikanske styrker hatt hendene fulle i Irak. For det andre er det et meget følsomt tema for USA å gjennomføre militære aksjoner i Pakistan. De antiamerikanske holdningene står sterkt i store deler av befolkningen.

- Avhengig av Musharraf

Pakistans president Pervez Musharraf har overlevd minst tre attentatforsøk siden han ga sin støtte til amerikanske krigen mot terror i september 2001.

- Hvis vi mister Musharraf, er vi uten en sjanse i Pakistan, sier en amerikansk embetsmann som har arbeidet i regionen.

Pakistan har militære styrker like utenfor byen Wana, og det har vært gjennomført mindre operasjoner for å finne terrormistenkte i Sør-Waziristan. Lokale militære tjenestemenn sier imidlertid at de pakistanske styrkene er for små til å gjennomføre omfattende operasjoner på egen hånd.

I de senere ukene har flere hundre soldater og militært utstyr blitt flyttet inn i området, men det pakistanske militæret sier dette har vært rutine-rotasjoner. De avkrefter rapportene i lokale media om at amerikanske styrker ble sneket inn sammen med dem.

Lite informasjon

Amerikanerne er også avhengige av hjelp fra pakistansk etterretning, ettersom overvåkningsfly og satelitter har gitt lite nyttig informasjon.

- Vi kjemper en høyteknologisk krig mot en lavteknologisk fiende, sier en amerikansk tjenestemann til Christian Science Monitor.

- Vi leter gjennom sveitsiske bankkontoer, mens pengene ligger i en kaffekanne. Vi avlytter telefoner mens de sender meldinger med esler, sier han.

Både pakistanske og amerikanske tjenestemenn avviser at Osama bin Laden flytter seg ofte og over store strekninger. De mener det er mer sannsynlig at han er skjult i et lite område.

<B>I FJELLHEIMEN: Den siste videoen med terrorsjefen viser ham ruslende i en fjellside sammen med sin nestkommanderende, den egyptiske legen Ayman al-Zawahiri.
TRUER: Al-Qaida-nettverket truer fremdeles vestlige mål.