Vet ikke antall nordmenn i Afghanistan

Utenriksdepartementet sier til Dagbladet tirsdag kveld at de ikke vet hvor mange nordmenn som befinner seg i Afghanistan - og at de for øyeblikket ikke er i stand til å yte konsulær bistand til norske borgere i landet.

AFGHANISTAN: Talsmann for Taliban Zabiulla Mujahid møtte pressen for første gang etter at Taliban har tatt over Afghanistan. Programleder: Magnus Paus / Video: AP / Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Situasjonen i Afghanistan er uoversiktlig og utvikler seg raskt. Utenriksdepartementet er i kontakt med mange norske borgere som er i en vanskelig situasjon. Å registrere seg i reiseregistrering.no er frivillig, og vi har derfor ikke tall på hvor mange nordmenn som oppholder seg i enkeltland.

Det skriver kommunikasjonssjef Ragnhild H. Simenstad i Utenriksdepartementet i en e-post til Dagbladet tirsdag kveld.

- Betyr dette at Utenriksdepartementet per nå ikke vet hvor mange nordmenn som befinner seg i Afghanistan?

- Ja, vi har ikke tall på hvor mange nordmenn som oppholder seg i enkeltland fordi registrering er frivillig.

Simenstad forklarer at UD heller ikke vil ha anledning til å yte konsulær bistand til norske borgere i landet så lenge ambassaden i Kabul er stengt.

- Alle som forsøker å kontakte ambassaden i Kabul på e-post eller telefon blir derfor henvist videre til Utenriksdepartementet i Oslo.

14 nordmenn evakuert

Utenriksdepartementet i Danmark melder om at 14 nordmenn nå er evakuert fra Afghanistan, og på vei med et dansk fly til København.

Flyet tok av fra Islamabad i Pakistan ved 21-tiden tirsdag kveld med de 15 personene om bord. Pakistan bistår Danmark i evakueringen av danske borgere fra Afghanistan, samt lokale afghanere som har arbeidet for Danmark. Dette skriver NTB.

Islamabad fungerer derfor som en base for evakuering av danske borgere fra Afghanistan, og evakuerte flys dermed først fra Kabul til Islamabad, og derfra videre til København.

Dansk UD opplyser at avtalen om å leie flyet var i ferd med å utløpe og at det derfor måtte fly fra Islamabad med så få personer om bord.

Tidligere tirsdag oppga den svenske utenriksministeren Ann Linde (Socialdemokraterne) at det på daværende tidspunkt var cirka 200 svensker registrert på den såkalte «svenskelisten» over innbyggere som oppholder seg i Afghanistan.

Svenske UD bekrefter overfor SVT at det er 200 svensker i tillegg til de lokale ansatte.

Kom med oppfordring

Norske myndigheter har siden 23. mars 2018 frarådet alle reiser og opphold i Afghanistan på grunn av sikkerhetssituasjonen.

- Siden 4. august i år har vi også oppfordret norske borgere til å forlate landet. Vi oppfordrer alle norske borgere i Afghanistan til å registrere seg i reiseregistrering.no for å motta informasjon fra Utenriksdepartementet, skriver Simenstad.

Mandag uttalte statsminister Erna Solberg (H) at det ikke var kjent om alle nordmenn som befinner seg i Afghanistan har fulgt denne oppfordringen.

- Vi har varslet alle nordmenn som ikke er knyttet til ambassaden, om at de burde reise ut på et tidligere tidspunkt i forrige uke. Hvorvidt folk har gjort det, vet vi ikke for øyeblikket, sa hun til NTB.

- Tydelig budskap til Taliban

Søndag bekreftet statsminister bekreftet Solberg til Dagbladet at Norge og Estland hadde bedt om et hastemøte i FNs sikkerhetsråd for å drøfte utviklingen i Afghanistan.

- Møtet er nettopp ferdig, og rådet er samstemt om tydelige budskap til Taliban om behov for umiddelbar slutt på volden og for å beskytte sivile og særlig kvinner og barn, skrev utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide (H) i en e-post til Dagbladet mandag.

Eriksen Søreide framholdt at Sikkerhetsrådet samtidig understreket viktigheten av «å opprette lov og orden og adressere det maktvakuumet som oppsto etter at afghanske sikkerhetsstyrker kollapset og sentralregjeringen falt fra hverandre».

- Det er svært viktig at Sikkerhetsrådet nå står samlet om en uttalelse. Utenriksdepartementet jobber på spreng med å evakuere våre lokalt ansatte afghanere og deres familier til Norge, skrev utenriksministeren.

- Ekstremt kaotisk

Utenriksministeren uttrykte samtidig bekymring om situasjonen ved Kabuls internasjonale lufthavn. Mandag hadde tusenvis av mennesker samlet seg på flyplassen i desperate forsøk på å forlate landet.

Nyhetsbyrået AP skrev mandag at kilder i det amerikanske forsvaret opplyste at kaoset hadde ført til sju dødsfall.

- Situasjonen på og ved flyplassen er ekstremt kaotisk og dramatisk. Jeg er glad for at vi fikk evakuert norsk personell i natt, og vi vil fortsette å evakuere så fort det åpner seg muligheter. Men dette er en svært krevende operasjon, og vi må være forberedt på at det kan ta tid, skrev Eriksen Søreide.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer