Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vet ikke hva som skjedde da femåring ble drept av mobilkran: - Vitner så en mann løpe bak bilen for å få vekk folk

Politiet ønsker å få avhørt de to kranarbeiderne så fort som mulig.

OMKOM:  En fem år gammel gutte døde på vei til barnehagen i Kristiansand i går tidlig. Det skjedde etter han havnet i klem under en mobilkran. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
OMKOM:  En fem år gammel gutte døde på vei til barnehagen i Kristiansand i går tidlig. Det skjedde etter han havnet i klem under en mobilkran. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En fem år gammel gutt døde i går av skadene etter å ha kommet i klem under en mobilkran i Kristiansand-bydelen Vågsbygd.

Guttens tre år gamle søster kom unna ulykken lettere skadd. Ulykken skjedde like ved Karuss barnehage, og den fem år gamle gutten var på vei til barnehagen med mora og søstera. Ulykken skjedde omkring hundre meter fra barnehagen.

Politiet etterforsker nå saken for fullt. Det er fortsatt usikkert hvordan kranen kan ha sklidd fra en bakketopp og ned på en gang- og sykkelvei der gutten døde. Politiet har i dag gjennomført tekniske undersøkelser av mobilkranen, men har ennå ikke fått avhørt arbeiderne eller de pårørende vitnene.

- Forsøkte å redde folk

- Krimteknikere, biltilsynet og Havarikommisjonen har i dag sett på kranen, men det har ennå ikke kommet noe svar derfra, sier politiførstebetjent Ole Segberg i Agder-politiet til Dagbladet.

SKLED: Alt tyder på at kranbilen skled i denne bakken etter at den ble parkert på toppen. Arbeidet skulle utføres i den bratte bakken til venstre i bildet. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
SKLED: Alt tyder på at kranbilen skled i denne bakken etter at den ble parkert på toppen. Arbeidet skulle utføres i den bratte bakken til venstre i bildet. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Vis mer

Politiet har fått avhørt noen vitner som var i området ved ulykken. En av dem, Morad Poor, som skulle levere sine barn på skolen da han ble vitne til den forferdelige ulykken, fortalte følgende til Fædrelandsvennen i går.

- Jeg så at den store bilen gled bakover. Den ene mannen løp bak bilen og forsøkte å hjelpe barna, sa han.

- Vitner har forklart at de så en mann løpe bak bilen for å få vekk folk, sier Segberg.

Vet ikke hva som har skjedd

Ifølge daglig leder i Nordic Crane Sør, Håvard Jahren, som driftet mobilkranen, skal to av hans ansatte ha parkert kranen et stykke på en bakketopp på vei til et oppdrag på Karuss skole for å undersøke bakken og for å se om den var glatt. Da de snudde seg, skal mobilkranen ha sklidd, forklarte han NRK i går. Jahren sier til Dagbladet at de nå ikke vil kommentere eventuelt hendelsesforløp fordi politiet etterforsker saken.

Segberg i politiet sier de fortsatt ikke vet hva som kan ha skjedd, der er ennå ikke avdekket noe ureglementert eller funnet avvik i forbindelse med ulykken.

- Vi vet ikke hva som forårsaket bevegelse og hvorfor det skjedde. Vitneavhørene kaster i så måte ikke så mye lys over selve hendelsen.

Det er ennå ikke tatt ut noen siktelse i saken. En av de viktigste vurderingene for politiet blir hvorvidt arbeiderne har opptrådt aktsomt eller ikke i håndteringen av mobilkranen.

Viktige vitneavhør

Den ene arbeideren er fortsatt innlagt på sykehus, og er derfor ikke blitt avhørt.

- Det er en tragisk hendelse for de som er involvert, selvfølgelig. Vi har vært i kontakt med den ene arbeideren og arbeidsgiver, men vi vet ikke om vi får avhørt ham i dag, sier Segberg.

Den tre år gamle jenta kom seg unna hendelsen uten betydelig fysiske skader og har et skrubbsår i panna. De to barnas mor, som også var til stede, er ikke i stand til å la seg avhøre.

Ordfører i Kristiansand kommune, Harald Furre, opplyser til Dagbladet at kriseteamet følger opp familien og barnehage.

- Kastet seg over søskenparet

Ifølge arbeidsgivers forklaring i går, skal den ene arbeideren ha kastet seg inn i mobilkranen for å forsøke å stoppe den da den begynte å skli, uten å lykkes. Den andre kranarbeideren gikk bak for å forsikre seg om at andre ikke ble skadd.

Hjelpemannen i 50-åra skal ha kastet seg over søskenparet i et forsøk på å få dem vekk fra kjøretøyet, og havnet selv under kranbilen som til slutt stanset ferden i en fjellvegg. Gutten ble sittende fastklemt, og døde på sykehus litt seinere. Arbeideren som forsøkte å redde gutten og søstera fikk lettere skader.

Håvard Jahren i Nordic Crane sier til Dagbladet at saken er en tøff påkjenning.

LA NED BLOMSTER: Lys og blomster på stedet der en fem år gammel gutt omkom av skadene han fikk i en mobilkranulykke tirsdag morgen.
Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
LA NED BLOMSTER: Lys og blomster på stedet der en fem år gammel gutt omkom av skadene han fikk i en mobilkranulykke tirsdag morgen. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Vis mer

- Dette er en tøff påkjenning, men vi har ingen nyheter å meddele, og det er politiets etterforskning som styrer saken videre, sier Jahren til Dagbladet onsdag.

- Vi har mer enn nok med å følge opp våre ansatte, og det er mange pårørende her å ta hensyn til, sier han.

- Du har allerede kommet fram at en av arbeiderne forsøkte å komme til unnsetning. Kan du si noe mer om det?

- Det er riktig at en av våre ansatte forsøkte å redde en av barna, men vi kommer ikke til å si noe mer om det i dag, sier han.

Nøye undersøkelser

Nordic Crane skal nå gå gjennom sine arbeidsrutiner mens de venter på rapportene fra politiet, Arbeidstilsynet og Statens havarikommisjon. Mobilkranen ble fraktet vekk fra stedet i går formiddag og det ble blant annet foretatt friksjonsmåling av gangveien.

Kranen skal de neste dagene undersøkes grundig, blant annet skal håndbrekk og bremser sjekkes.

Også Kristiansand kommune vil undersøke om regler er fulgt i forbindelse med arbeidet.

- Kommunen har ansvaret for anleggsarbeid i området og vil finne ut om alle regler er fulgt, sa ordfører Harald Furre i formannskapsmøtet i dag, ifølge NRK.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media