Norsk student på utveksling:

- Vet ikke hva som skjer

Mari Maldal (21) og andre studenter står overfor tøft dilemma etter full forvirring i London. Skal hun reise hjem til Norge, eller bli i London?

LONDON: Mari Maldal studerer krigsstudier og filosofi ved Kings College i London. Hun er ikke fornøyd med mengden informasjon hun har fått. Video: Privat. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Som følge av de strenge innreisereglene etter coronavirusets utbrudd, er det mye usikkerhet rundt hva studenter i utlandet skal gjøre. Skal de bli værende i landet de studerer i, eller skal de hoppe på første fly hjem til Norge?

Mari Maldal (21) fra Sauda står midt oppe i et tøft dilemma. Hun studerer krigsstudier og filosofi ved King´s University i London. Hun er redd for å ta med seg smitte til Rogaland, men samtidig vil hun hjem til Norge. Planen er at hun skal reise hjem 1. april. Det kan bli vanskelig, ettersom Norge fort kan stenge grensene veldig snart. Nå vil hun ha svar.

- Det hadde vært fint å vite om de vil ha norske statsborgere hjem, for jeg vet ikke hva som skjer, sier studenten til Dagbladet.

Maldal forteller at mange av hennes medstudenter har dratt hjem til sine respektive land - også til Norge. Det i frykt for å bli corona-fast i England i potensielt flere måneder.

Nå fant hun en løsning i siste liten. Lørdag kveld bestemte hun seg for å reise hjem til Sauda på søndag. Det var siste mulighet på lenge.

- Vurder lokale forhold

Utenriksdepartementet (UD) opplyser til Dagbladet at rådet deres om at man bør reise hjem, først og fremst er til de som er på reise, ikke de som bor eller oppholder seg lenge i utlandet.

- Situasjonen i land er svært ulik og den enkelte må derfor vurdere både lokale forhold, egen situasjon og hjemreisemuligheter. Alle som kommer hjem nå må i karantene, skriver kommunikasjonsrådgiver Guri Solberg i UD i en e-post til Dagbladet.

Solberg oppfordrer studenter i utlandet til å stille seg disse spørsmålene:

Hvordan er utbredelsen av smitte? Er de selv i risikogruppe? Er de unge og har behov for støtte fra familie? Hvordan er helsesystemet lokalt? Vil de kunne oppholde seg innendørs over tid hvis samfunnet lukkes ned? Har de lokalt nettverk? Er det restriksjoner eller problemer med utreise allerede som påvirker muligheten til å reise hjem?

Oppfordrer til å ikke somle

Solberg i UD henviser videre til det statsminister Erna Solberg sa på pressekonferansen lørdag ettermiddag.

- Folk som er på reise og har behov for å reise hjem til Norge, må umiddelbart ta kontakt med sitt reiseselskap eller flyselskap for å finne praktiske løsninger for hjemreisen. De gjør alt de kan for å få folk hjem, sa statsministeren.

- Det er viktig at de som ønsker å returnere, gjør det nå. Det er den beste løsningen, sa hun på pressekonferansen.

Føler seg frisk

Maldal forteller at hun har vært usikker på om hun skulle dra hjem fordi hun er redd for å ha vært i kontakt med viruset i løpet av tida i England. Likevel føler hun seg frisk akkurat nå.

- Jeg føler meg normal, men jeg har venner som har trodd at de har fått viruset. Jeg er klar over at om jeg drar hjem så må jeg rett i karantene, påpeker Maldal.

- Hvordan er det å oppholde seg i London nå?

- Jeg var ute en tur i dag - på en lørdag med fint vær - og det er urovekkende få folk i gatene. Det er dessuten tredoblet pris på Antibac og tomt for dopapir overalt. Jeg har en mistanke om at det er liten oversikt over hvem som faktisk er smittet.

- Det er masse hysteri rundt hvem som er syke eller ikke. Det er veldig tomt her, og det er få turister i gatene. De fleste jeg ser er på vei mot flyplassen, sier hun.

Norge har tatt grep, og stengt alt av skoler og barnehager. Dessuten er det færre og færre butikker som holder åpent. I England har de ikke tatt et slikt drastisk grep ennå, og skoler skal etter planen gå som normalt.

King´s College har derimot valgt å ha et digitalt fokus, og hun forteller at hun har vært på kanskje én forelesning i uka den siste tida. En annen grunn til det, er en streik som har pågått. Mye av undervisningen foregår på nett, med andre ord.

Holder hodet kaldt

Til tross for kaos, er hun ikke spesielt bekymret.

- Jeg prøver å holde hodet kaldt, og jeg tror at panikk gjør ting verre. Det er bare at vi er i en vanskelig situasjon med studenter, for ting endres så fort her. Ellers prøver jeg å holde god håndhygiene og følge Regjeringens råd, forteller Maldal.

Hun sier videre at familien gjerne vil ha henne hjem, men at det ikke er noe panikk der heller.

- De er ikke bekymret over helsa mi, for jeg er trygg her. Jeg har helsetrygdkort her, men om jeg skulle bli alvorlig syk, så hadde det vært bedre å være det i Norge med katten min, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer