Vet ikke hvem han er

Verken politiet eller UDI er sikre på hvem den siktede asylsøkeren (34) er. Derfor er han ennå ikke kastet ut av Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HARSTAD/BODØ/OSLO (Dagbladet): - Han er en god mann. En sterkt religiøs mann som ba sine islamske bønner fem ganger hver dag, forteller iraneren Mansur Karime (31).

Han bor på Borkenes asylmottak i nærheten av Harstad, hvor 34-åringen inntil nylig også bodde. Karime snakket ofte med mannen som i går gikk til angrep på pilotene med øks.

Asylsøkeren kom til Norge 6. desember 2002. Han fikk avslag på asylsøknaden i juni 2003, men klaget på avgjørelsen. 14. mai i år fikk han det endelige avslaget fra utlendingsnemnda.

Må vite identiteten

Asylsøkeren hevder han er 34 år og kommer fra Algerie.

- Vi har ikke fått bekreftet at han er fra Algerie eller fra et annet land. Vi har bare den identiteten han selv har opplyst. Mannen er fortsatt i Norge, fordi vi ikke har fått bekreftet hvem han er. Ingen land ønsker å ta imot en person som de ikke er 100 prosent sikre på identiteten til, sier leder for ID-avsnittet i Politiets utlendingsenhet, Ellen Hjelseth.

Mannen er siktet for forsøk på å skape en luftfartsulykke der det er fare for at menneskeliv går tapt.

- Vi håper å få til et avhør i dag. Vi har ikke opplysninger som kan kaste lys over motivet for handlingen, sier politiadvokat Margrete Torseter.

Har forstått

34-åringens forsvarer, Svein Skipnes, snakket i går med asylsøkeren før han ble fraktet til Bodø psykiatriske sykehus:

- Han sier at han husker svært lite, og ingen ting av hendelsen i flyet. Han er ikke blitt presentert noen siktelse, men han har forstått hva som har skjedd.

Mansur Karime forteller at mannen fra Algerie ofte satt aleine ute på benken foran asylmottaket og tenkte på framtida.

- Han sa ikke så mye. Han gikk ofte aleine til butikken og blandet seg ikke så mye med de andre som bor her på mottaket.

34-åringen bodde de første månedene på Nordkalotten asylmottak. Her skal han ha gått løs på en bil til en ansatt, og han ble dermed flyttet til Borkenes asylmottak ved Harstad. Politiet og UDI mener mannen aldri har vært til psykiatrisk behandling.