Flomkatastrofen i Tyskland

- Vet ikke hvem som døde

Flomrammede Michael Kautsch (44) forteller om grufulle scener de siste dagene. Fortsatt er ikke faren over.

SIST UT: Da myndighetene startet evakueringen av byen i Erftstadt sendte Michael Kautch familien i trygghet, mens han ble igjen for å hjelpe. Reporter: Jeanette Nyhammer Vik / Kamera: Maja Walberg Klev / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

ERFTSTADT/OSLO/NEW YORK (Dagbladet): Ødeleggelsene er enorme i den vestlige delen av Tyskland, Belgia, Nederland og Luxembourg. Lørdag kveld var 141 personer bekreftet omkommet i Tyskland, og søndag besøker forbundskansler Angela Merkel de hardest rammede områdene.

Mange mennesker er fortsatt savnet etter at ekstreme nedbørsmengder utløst flom torsdag.

Dagbladet treffer salgssjefen Michael Kautsch (44) i det flomrammede distriktet Liblar i byen Erftstadt. Han er utslitt og fortvilet.

- Ikke bra, svarer han på spørsmål om hvordan han har det.

REDNINGSAKSJON: Redningsmannskaper med en oppblåsbar båt leter etter overlevende i Erfstadt i Tyskland. Foto: Marius Becker/dpa via AP
REDNINGSAKSJON: Redningsmannskaper med en oppblåsbar båt leter etter overlevende i Erfstadt i Tyskland. Foto: Marius Becker/dpa via AP Vis mer

- Kaos

Han forteller om noen uvirkelige dager.

- Det var mye kaos. Mange har mistet hjemmene sine. Vi vet at folk har dødd. Vi har ikke sovet mye.

De siste dagene har han sovet totalt fire timer, oppgir han.

- Jeg har prøvd å hjelpe folk. Redde gjenstander fra husene våre. Det er merkelig det som har skjedd. Det er vanskelig å sette ord på. Vannstanden økte. Vi fikk ikke informasjon. Ingen visste hva som kom til å skje. Ingen forventet dette, sier Kautsch til Dagbladet.

Han forteller om flere naboer som er frustrerte og gråter. Gamle mennesker som har bodd i byen hele livet, har plutselig mistet alt de eier.

- Jeg klarer ikke å se folk som lider, så jeg gråter litt også innimellom. Mange har mistet alt, og vi vet ikke hvem som er døde, sier Kautsch.

Intervjuet blir flere ganger avbrutt fordi utrykningskjøretøyer raser forbi med sirenene på.

TYSKLAND: 150 mennesker i Europa er døde etter uværet de siste dagene. Over 1300 mennesker er fortsatt ikke gjort rede for. VIDEO: Maja Walberg Klev Vis mer

- Fullstendig avsondret

Veiene ble uframkommelige da flommen rammet

- Byen var fullstendig avsondret. Mange eldre var fremdeles i byen, og kunne ikke bli evakuert. Sykehuset var oversvømt. Både sykehus og eldrehjem måtte evakueres, forteller han.

Selv bor han litt høyere oppe i byen.

- Jeg er en av dem som kan kalle meg heldig. Nedre del var fullstendig oversvømt. Hus ble revet med vannet. Mennesker mistet livet,

Like ved der Kautsch møter Dagbladet går en av hovedveiene til Köln.

- Én av de siste

- I går kjørte biler fortsatt på veien. Vannet kom så fort at mange ikke rakk å komme seg unna. Føderale styrker er på stedet og fjerner biler nå. Området er stengt, og det er nok fordi det er døde mennesker der.

Han forteller også at han var én av de siste som forlot byen på egenhånd.

- Jeg sendte familien av gårde på morgenen. Men jeg dro ikke. Det var fortsatt mange gamle mennesker der, så jeg ble værende. Området ble fullstendig avstengt fra omverdenen. Bare spesielle kjøretøyer klarte å ta seg fram og evakuere folk, sier Kautsch.

Han forteller at det har regnet mye de siste dagene.

- Elva steg gradvis. Så ble en demning delvis ødelagt og vannet kom i et voldsomt tempo. Folk rakk ikke å reagere raskt nok. Vi vet at noen døde og at noen er savnede. Vi vet ikke hvor de er, sier 44-åringen og legger til:

FLOM: Minst hundre personer er omkommet etter kraftig uvær sørvest i Tyskland, opplyser politiet. VIDEO: NTB/SCANPIX Vis mer

- Det er fortsatt mye kaos.

Faren er dessuten ikke over. En demning truer fortsatt med å briste.

- Dersom det skjer, vet vi ikke hvor høyt vannet vil stige. Noen mener også det kan føre til at vann presser seg inn under bygninger slik at de kollapser, sier Kautsch.

Redningsmannskaper fra mange deler av Tyskland er kommet for å hjelpe til.

- Det viktigste nå er at de som trenger hjelp får det så fort som mulig. Noen har mistet alt, sier Kautsch.

Unntakstilstand

Samtidig som faren ikke er over i de vestlige delen av Tyskland, ble det seint lørdag også erklært unntakstilstand i sør i delstaten Bayern på grunn av kraftig regnvær og flom.

Flere jordras er utløst, og kapasiteten til brannmannskapene i området er sprengt, sier en talsmann for operasjonssentralen i Traunstein lørdag kveld, ifølge NTB.

Byene Berchtesgaden og Bischofswiesen, som ligger sørøst i Bayern nær grensen til Østerrike, er spesielt hardt rammet. Det kommer vann både fra fjellene og fra den flomstore elven Ache.

Noen hus har allerede blitt evakuert. Innbyggerne er bedt om å evakuere og holde seg unna gatene, siden det er mye vann som strømmer gjennom dem.

- Nødanropene kommer hele tiden. Situasjonen er uoversiktelig og det regner kraftog, sier en talsperson for politiet i Rosenheim, som ligger om lag 100 kilometer vest for de to byene.

Unntakstilstanden innebærer at militære kan bistå med nødhjelp.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer