Vet ikke hvem som drepte

SØRUMSAND (Dagbladet): Her slår politiet til mot Per Kristian (45) og Veronica (27) Orderuds bolig i Sørumsand. Sakte, men sikkert, finkjemmer kriminalteknikere nå eiendommen på jakt etter bevis som knytter ekteparet til trippeldrapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men fremdeles vet ikke politiet hvem som drepte Anne Orderud Paust (47) og hennes foreldre pinsehelga.

Selv om fire personer er siktet for overlagt drap eller å ha medvirket, kan den som utførte drapene være på frifot. Politiadvokat Tom Danielson ved Romerike politidistrikt bekreftet i går at trippeldrapet på Sørum ikke er oppklart, selv om Per Kristian Orderud (45), Veronica Orderud (27), Kristin Kirkemo (26) og Lars Grønnerød (41) er siktet for overlagt drap og/eller medvirkning.

- Vi er fornøyde med at vi har lykktes i å pågripe fire personer, sier Danielson.

Musikkinstrumenter

Per Kristian og Veronica Orderud ble tidlig i går formiddag bedt om å komme til Fet og Rælingen lensmannskontor for avhør. Her ble de informert om siktelsen. Like etter at de ankom lensmannskontoret i sin Mercedes, slo politiet til på Orderud-garden i Sørumsand - bare noen få mil unna.

Noen minutter etter klokka 11.00 kjørte flere sivile politibiler inn på gardstunet til ekteparet. Med kriminalteknikere fra Kripos i spissen, startet politiet ransakingen av ekteparets bolig, stabburet, garasjen, låven og ekteparets andre bil. Flasker, glass og musikkinstrumenter var noe av det som ble båret ut av boligen og sjekket for fingeravtrykk.

I dag vil teknikerne fortsette arbeidet på eiendommen, som nå er sperret av.

- Det var selvsagt et stort sjokk for min klient da hun fikk vite siktelsen. Hun trodde at hun skulle avhøres. Hun nekter ethvert kjennskap til saken, forteller advokat Frode Sulland.

Medskyldige

Advokatene til de fire siktede var i går enige om én ting. De har alle forstått politiet og saksdokumentene dithen at deres respektive klienter bare er å regne som medskyldige, og at det er en annen person som skal ha utført selve drapene.

I går benektet sentrale personer i etterforskningen på det mest bestemte at politiet jakter på de to som utførte drapene. Det er grunn til å tro at politiet ikke forteller den hele og fulle sannhet om hvem de er på jakt etter.

På pressekonferansen bekreftet politiadvokat Tom Danielson indirekte at etterforskerne jaktet på flere personer. Men han ville ikke kommentere spørsmålet videre.

Det er et faktum at politiet er sikre på at det var minst to gjerningsmenn som var til stede da Anne Orderud Paust og hennes foreldre ble likvidert. Både måten drapene er utført på og spor på gjerningsstedet, samt det faktum at det er brukt to forskjellige våpen, gjør at politiet er sikre på at to forskjellige personer drepte de tre.

Etter hva Dagbladet forstår jobber politiet fortsatt etter den teorien at de fire som er pågrepet og siktet for medvirkning til overlagt drap, skal ha fått noen andre til å utføre oppdraget.

Flere arrestasjoner

Våpnene som er brukt, trolig en kaliber 38-revolver og en kaliber 22-pistol, er fortsatt ikke funnet. Politiet har vitneforklaringer på at de fire som er siktet for medvirkning til overlagt drap, har disponert slike våpen.

Minst én navngitt person er i politiets søkelys. Det utelukkes heller ikke at flere enn en person til kan bli pågrepet og siktet for overlagt drap.