Vet ikke hvilke farer som møter dem

Oberst Inge Kampenes (44) ledet Norges første krigsoppdrag med F16, og mener situasjonen i Libya ligner.

STOR SPENNING: Pilotene føler en stor spenning før et kampoppdrag som det de skal ut på i Libya, forteller jagerflyveteranen Inge Kampenes. Men han understreker at det norske mannskapet er godt trent og forberedt på ulike roller og oppdrag. Foto: Torbjørn Kjosvold/Forsvaret
STOR SPENNING: Pilotene føler en stor spenning før et kampoppdrag som det de skal ut på i Libya, forteller jagerflyveteranen Inge Kampenes. Men han understreker at det norske mannskapet er godt trent og forberedt på ulike roller og oppdrag. Foto: Torbjørn Kjosvold/Forsvaret Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I morgen kan de seks norske F16-kampflyene ta av med kurs for NATO-basen i Sigonella på Sicilia. Der er danskene allerede på plass med sine seks F16-fly.

Mandatet er å beskytte sivilbefolkningen mot Muammar Kadhafis regjeringsstyrker. Bevæpnet med gammelt sovjetisk utstyr har han gått til krig mot sitt eget folk. Situasjonen ligner veldig på den som møtte norske kampflypiloter i 1999 da de ble satt inn for å hindre folkemordet i Kosovo.

- Jeg har tenkt en del på det de siste dagene, og temaet er veldig likt. Her skal man inn og beskytte sivile. Og man vet ikke hva Khadafi vil gjøre. Slik var det også i Kosovo. Vi visste ikke hva Jugoslavia ville gjøre da vi krysset inn i luftrommet den første gangen, sier oberst Inge Kampenes til Dagbladet.

Enorm spenning Kampenes var operativ leder for den første kampoperasjonen med norske F16-fly under krigen i Kosovo. Siden da har norske F16 utført kampoppdrag i to perioder i Afghanistan. Under operasjon «Enduring freedom» i 2002 var han sentral i planleggingen for det norske kampflyoppdraget. I dag leder han en seksjon i Luftforsvarsstaben, og har lagt pilotvingene på hylla for godt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer