Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vet ikke hvilken terrorgruppe som står bak angrepene i Frankrike

Supermarkedterroristen hyller IS i video, brødrene hevdet de var fra al-Qaida.

HYLLER IS:  Denne skjermdumpen er fra en video av supermarkedterroristen Amedy Coulibaly. I videoen titulerer hans om «soldat av kalifatet» og hyller IS. Amerikansk etteretning vet ennå ikke hvilken terrorgruppe som står bak angrepene i Frankrike. Foto: NTB Scanpix
HYLLER IS: Denne skjermdumpen er fra en video av supermarkedterroristen Amedy Coulibaly. I videoen titulerer hans om «soldat av kalifatet» og hyller IS. Amerikansk etteretning vet ennå ikke hvilken terrorgruppe som står bak angrepene i Frankrike. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Chérif og Said Kouachi drepte tolv mennesker ved redaksjonslokalet til satiremagasinet Charlie Hebdo onsdag.

Terroristene skal ha uttalt til vitner at de var fra al-Qaida før de spurte etter navngitte karikaturtegnere.

Fredag tar Amedy Coulibaly flere gisler i en kosher-butikk i sørøst i Paris. Fire personer døde, før gisseltakeren ble drept av politi. Omtrent samtidig blir de to Charlie Hebdo-skytterne også drept etter å ha forskanset seg og tatt et gissel i et industriområde i landsbyen Dammartin-en-Goele rundt sju mil utenfor Paris.

Ukjent tilhørighet
De tre terroristene er nå døde, og amerikansk etterretning sitter ikke på pålitelig informasjon som knytter al-Qaida til terrorangrepet i Frankrike.

- På nåværende tidspunkt sitter vi ikke på pålitelig informasjon som tillater oss å slå fast hvilken organisasjon som er ansvarlig, sier USAs justisminister Eric Holder til programmet «This Week» på TV-kanalen ABC. Holder er søndag i Paris for å delta på minnemarkeringen etter terrorangrepet.

Chérif Kouachi (32) er godt kjent for fransk politi fra tidligere. Han ble arrestert i 2005, da han skulle reise til Irak, og ble siktet for å ha rekruttert et titalls personer til å reise for å kjempe med al-Qaida i Irak, skriver Metronews.

Samtidig meldte amerikanske sikkerhetskilder om at også den eldste broren, Said Kouachu skal ha mottatt terrortrening av al-Qaida i Jemen i 2011, før han forlot landet i 2012.

Ifølge Reuters var begge terrorbrødrene Kouachi oppført i TIDE, en amerikansk database med navn på over 1,2 millioner personer som USA har i søkelyset som terrorister eller potensielle terrorister.

Ifølge AP har al-Qaida i Jemen sagt at de står bak angrepene i Frankrike.

Hyller IS Samtidig har det i dag kommet fram en video av Amedy Coulibaly, som tok gisler i kosher-butikken. I videosnutten hyller han Den islamske stat (IS, tidligere kjent som ISIL), skriver Telegraph.

I videoen poserer Coulibaly med flere våpen i det som ser ut som en fengselbakgård. Han snakker i fortid om drapet på en politikvinne, som han antas å stå bak. Det antas derfor at han videoen er spilt inn mellom politikvinnedrapet på torsdag og gisseltakingen i Paris fredag. I bakgrunnen høres også nyheter om angrepet på Charlie Hebdo fra en radio, ifølge avisa.

Han stiller i flere ulike militæruniformer. Han blir kalt Aboü Bassir AbdAllah al-Ifriqip og er titulert som «soldat av kalifatet». Han blir der spurt om han samarbeidet med Kouachi-brødrene.

- Om vi gjorde noe sammen og noe separat, ville det ha større effekt.

Han ber også muslimer i Frankrike om å ta til våpen, og sier at det som angripet kalifatet vil bli angrepet.

Etterlyst kjæreste Supermarkedterrorister knyttes i dag også til en ny skyteepisode, i tillegg foregår det en klappjakt etter hans kjæreste, Hayat Boumeddiene. Dagbladet fikk i går bekreftet fra franske politikilder at de mener hun flyktet til Syria dagen før terroren i kosher-butikken.

Ifølge politikilden dro Boumeddiene til Tyrkia 2. januar og deretter videre til Syria på torsdag, dagen før kjæresten slo til.

Coulibaly og ettersøkte Boumeddiene giftet seg ifølge Le Monde i 2009, i en religiøs seremoni. Politikilder, som mener kvinnen kan ha en logistisk rolle i angrepet, betegnes som potensielt farlig og bevæpnet.
Lik Dagbladet på Facebook.