Vet ikke hvor Freya er

I flere dager har hvalrossen Freya vært i hovedstaden. Fredag har ingen sett snurten av dyret.

JAGER: Kjendishvalrossen Freya fortsetter å skape kaos i Frognerkilen, og onsdag formiddag kom en padler litt for nær. Video: Ivan Larsson Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kommunikasjonsdirektør i Fiskeridirektoratet, Anette Aase, skriver i en e-post til Dagbladet fredag at ingen har gjort en sikker observasjon av hvalrossen Freya i dag.

Freya har de siste dagene oppholdt seg i Frognerkilen i Oslo, etter å ha vært observert flere steder på kysten i Norge de siste ukene.

Skal observere

Både Fiskeridirektoratet og Oslo kommune har vært tidligere advart om å gå for nærme dyret, da det kan være oppleves truende, og kan i verste fall føre til farlige situasjoner.

Nå er det imidlertid usikkert hvor hvalrossen er.

- Det kan se ut som hun har beveget seg videre, men vi vet ikke hvor, sier Aase.

Torsdag meldte Fiskeridirektoratet at de ville være på blass i Frognerkilen med en båt fredag formiddag.

Litt før klokka 13.00 bekrefter Aase at den snart er på plass i Oslo.

- Da er planen å observere og forsøke å finne ut hvor hun er, sier Aase.

Det er ikke tidligere ført statistikk på hvor lenge hun har oppholdt seg de ulike stedene.

- Vi vil se på om hun har et mønster i forhold til hvordan hun beveger seg. Det kan være tidspunkter og geografiske områder. Dette er nyttig informasjon dersom vi skal innføre ytterligere tiltak.

Aase forteller at det beste ville vært om hun har beveget seg vekk fra områder med mye mennesker.

Troa på gjensyn

Marinbiolog i Naturvernforbundet, Per-Erik Schulze, forteller at erfaringen så langt er at hun ikke er så lenge på hver plass.

- Hvis publikum som er plaget av henne har litt is i magen, så tenker jeg at hun flytter seg til ei ny bukt, har han tidligere uttalt til Dagbladet.

Han tror også at Freya kan dukke opp igjen i Oslofjorden neste sommer.

- De husker og skjønner mye mer enn man tror, sier han.

Schulze mener at hvalrossen har kommet over et ordentlig godt matfat, og at det dermed ikke er utenkelig at hun finner veien innerst i fjorden også seinere.

Ikke alle har vært like fornøyde med hvalrossens besøk. Hun har ved flere anledninger blitt observert i folks båter, hvor hun tilsynelatende trives. Det har ikke blitt tatt særlig godt imot, og flere ganger har hun blitt forsøkt spylt bort.

- Jeg synes det er i grenseland. Hun er et vilt dyr som har rett på en privat sone, akkurat som oss mennesker. Også når hun tilfeldigvis er i en del av fjorden hvor det er en del folk, sier Schulze.

Kunne gått galt

Torsdag kalte Fiskeridirektoratet inn til et hastemøte på bakgrunn av situasjonen med Freya.

- Fiskeridirektoratet ser på løsninger for å beskytte både mennesker og dyr, og slik hindre at farlige situasjoner oppstår. Dette må publikum hjelpe oss med, og den aller beste måten å gjøre det på er å holde god avstand til hvalrossen, minst ti meter, skrev de i en pressemelding.

ANGRIPER: Kjendis-hvalrossen Freya var på jakt ved Frognerkilen i Oslo onsdag formiddag. Foto: Ivan Larsson / Dagbladet TV Vis mer

De opplyser også at de forbereder seg på en mulig flytting av dyret. En flytteprosess er ikke avgjort, men direktoratet er i kontakt med fagfolk.

- I mellomtida kan det selvfølgelig hende at hvalrossen har bestemt seg for å dra et annet sted. Da vil vi uansett være forberedt hvis den skulle skape problemer andre steder, legger de til.

Ifølge Fiskeridirektoratet trenger en hvalross 18-20 timer hvile i døgnet. Dersom den blir forstyrret av mennesker og ikke får den hvilen den trenger, kan den føle seg truet og angripe.

Onsdag oppsto en hendelse som kunne fått fatale konsekvenser.

Dagbladets reporter på stedet filmet at Freya fulgte en kajakkpadler i Frognerkilen.

På videoen kan man tydelig se at padleren forsøker å komme seg unna.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer