- Vet ikke hvor læreren er

Trond Morten Aavik våknet opp til panikk og kaos i Madrid. På skolen der han studerer er mange elever borte i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kjenner du noen som er i Madrid? Send oss en epost(Dagbladet.no): Mellom klokka 07.35 og 07.55 i dag tidlig eksploderte tre bomber på togstasjonene Atocha, Santa Eugenia og El Pozo i Madrid midt i rushtida. I tillegg gikk minst to bomber av andre steder i byen. Ifølge kilder i justismyndigheten er 131 mennesker drept og minst 350 skadd i eksplosjonene, melder El Pais.

- Jeg skrudde på tv-en i morges for å få med meg høydepunktene fra kampen med Real Madrid i går. Men på tv var det bare meldinger om bombene som hadde eksplodert, sier Trond Morten Aavik (42) til Dagbladet.no.

Han bor om lag 15 minutter unna Atocha, og universitetet der han studerer ligger bare 600-700 meter unna en av stasjonene der mange mennesker har mistet livet.

- Det er stille på skolen her i dag, sier 42-åringen til Dagbladet.no.

Engstelige

Mange av elevene og lærerne bruker toget for å komme seg til skolen. En av dem, en lærer de vet tar det toget som ble sprengt, har ikke møtt opp på skolen.

- Vi er veldig engstelige for hva som har skjedd med han. Vi håper alt har gått bra, men akkurat nå vet vi svært lite.

Undervisningen går som planlagt på skolen selv om mange ikke har møtt opp. Så fort det er en pause skrur alle på radioen for å høre siste nytt. Elever og lærere mottar telefoner fra engstelige slektninger og venner som lurer på om deres kjære har kommet trygt fram til skolen i dag.

- Vi vet jo ikke hvem som står bak dette her, men alle snakker om at det er ETA, sier Aavik til Dagbladet.no.

To svensker om bord

Norsk UD har så langt ikke fått meldinger om at nordmenn er skadd i terrorangrepet.

- Det er rimelig kaotisk der nå. Foreløpig har vi ikke fått noe informasjon om at noen nordmenn har vært involvert. Vi er i løpende kontakt med vår ambassade i Madrid, sier pressetalsmann Karsten Klepsvik i UD til Dagbladet.no.

To svenske studenter ved den skandinaviske skolen nord i Madrid var på et av dødstogene i Madrid.

De to som er i 15-16 års alderen, overlevde bombeeksplosjonen på stasjonen Atocha i Madrid.

Dagbladet.no får opplyst ved skolen at de to elevene var på toget som eksploderte. De skal være uskadd og fikk varslet skolen kort tid etter eksplosjonen at alt var bra med dem. Siden ble mobilkontakten brutt og ingen ved skolen har klart å komme i kontakt med dem igjen.

Det går også norske elever ved skolen, men ingen av dem skal ha vært innvolvert i eksplosjonene som rammet Madrid i dag, får Dagbladet.no opplyst.

Panikk

Det oppsto full panikk etter eksplosjonene. Folk løp blodige rundt og fryktet flere bomber på stasjonene. Alle stasjonene er evakuert og sperret, og det er satt opp feltsykehus ved Santa Eugenia.

- Dette er scener hentet fra helvete. Jeg kan se folk som ligger døde inne i togene, sier en kvinne til spansk radio.

Juani Fernandez (50) var inne på en av togstasjonene da det smalt.

- Jeg så ting bli kastet opp i lufta. Jeg vet ikke hva det var, men det var forferdelig.

- Folk begynte å skrike og løp. Flere løp på hverandre. Mens vi flyktet kom det enda en eksplosjon. Blodet rant fra menneskene, sier han.

Det er satt inn drosjer i redningsarbeidet, fordi det ikke er nok ambulanser. Sykehusene frykter at de skal slippe opp for blod i løpet av dagen, og ber innstendig folk om å stille opp.

Mistenker ETA

Så langt har ingen tatt på seg ansvaret for angrepet, men politiet mistenker allerede den baskiske separatistorganisasjonen ETA.

Hvis det viser seg at ETA står bak, er dette det mest alvorlig angrepet fra den baskiske separatistorganisasjonen gjennom tidene. I 1987 ble 21 mennesker drept i en terroraksjon mot et supermarked i Barcelona.

29. februar i år fant politiet i Madrid en bil fullstappet med 500 kilo eksplosiver. De mente ETA var ansvarlige.

Det er valg i Spania 14. mars. De største partiene har avblåst valgkampen i dag på grunn av terrorangrepene.Vet du noe? Har du bilder? Send oss en epost

SKADD: En mann som ble skadd i bombeangrepet sender tekstmeldinger for å varsle om at han lever.
FÅR HJELP: En skadd mann blir hjulpet bort fra åstedet.
125 DREPT: De fem bombene har så langt krevd over 125 menneskeliv. Det kan virke som om eksplosjonene var kraftigst ved Atocha.