Vet ikke hvor lenge pc-ene varer

Nå sender utdanningsminister Jon Lilletun brukte pc-er i stort antall ut til skolene. Skolene må betale litt over tusenlappen for en brukt pc av samme type som studentene bruker i pc-kastekonkurranser. - Håpløst bakpå, mener redaktøren i PC World.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For tredje året plasseres nå utraderte pc-er fra næringslivet i skolen. I forbindelse med den europeiske Netdays-uka presenterte i dag utdanningsminister Jon Lilletun en avtale som departementet har gjort med næringslivet: Skolene får de utrangerte pc-ene, etter at operatøren Alternativ Data har satt dem i stand. De sletter harddisken, installerer nye programmer på pc-ene, som er av Pentium 90/100 MHz-typen.

Pc-ene er så gamle at ansvarlig redaktør i PC World Norge, Arne Uppheim, ikke klarer å tenke seg hvor mange generasjoner de henger etter:

- Slike pc-er er i slutten av sin livssyklus. Det er umulig å gi elevene en innføring i moderne teknologi med slike maskiner. Det er ganske enkelt ikke mulig å bruke dem på samme måte som en moderne pc, sier Uppheim til Dagbladet :på nettet.

Og utdanningsministeren vet i hvert fall ikke noe om levetida på disse pc-ene, som er så utraderte at it-studenter bruker dem i kastekonkurranser.

- Nei, jeg vet ikke hvor lang levetid disse pc-ene har. Slike ting kan ikke ministeren vite, sier Lilletun til Dagbladet.

- Lilletun har en fryktelig bakpå-holdning, sier redaktør Uppheim i PC World.

Han får støtte av Anders Folkestad, lederen i lærerforbundet. Folkestad er ikke imponert over ministeren, og mener dette ikke er store greiene.

- Jeg hadde selvfølgelig ønsket en annen situasjon. Nå er det på tide at skolene får nok penger til å kjøpe skikkelig datautstyr til elevene, sier Folkestad, som mener Lilletun har resignert.

UNI Storebrand er et av firmaene som gir bort sine utraderte pc-er til denne ordningen, som dermed løser avfallsproblemet for selskapet.

- For oss løser dette et resirkuleringsproblem, sier assisterende informasjonsdirektør Egil Thompson.

Han er glad for å bli kvitt gammelt utstyr på denne måten. Konsernet bytter årlig ut hver fjerde pc.

- Lilletun legger elevenes skjebne i næringslivets hender. Jeg skulle ønske han var klarere på dette området, sier Folkestad.