Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vet ikke hvor mange som er funnet: Slik jobber ID-gruppa med å identifisere helikopterofrene

18 personer fra Kripos' ID-gruppe jobber med helikoptertragedien.

LEDER ARBEIDET: Leder i Kripos' nasjonale ID-gruppe, Per Angel. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
LEDER ARBEIDET: Leder i Kripos' nasjonale ID-gruppe, Per Angel. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): Kripos' nasjonale ID-gruppe er internasjonalt anerkjente for sitt arbeid på åsteder og etter tragiske hendelser.

I går sendte gruppa 18 personer til Bergen og Turøy for å bistå i arbeidet etter at 13 mennesker omkom i en helikopterulykke.

Politiet er fortsatt tidlig i arbeidet, og seint i går kveld ble ofrene fraktet til Bergen lufthavn Flesland fra krasjstedet før de ble kjørt i kolonne til Gades institutt, rettsmedisinsk avdeling på Haukeland universitetssykehus.

Samtidig som politi og mannskaper fortsetter å gjøre søk etter både omkomne og vrakdeler på stedet, starter nå arbeidet med å identifisere de avdøde.

Vet ikke hvor mange som er savnet Det er en omfattende prosess for Kripos. Polititet er ennå ikke sikre på hvor mange avdøde de har funnet på stedet, noe som blir en av de viktigste sakene å få avklart. Stabssjef Gustav Landro i Vest politidistrikt sier til Dagbladet at de blant annet leter etter alle kroppsdelene til de som er savnet.

- Det er et krevende krasjsted å undersøke. Vi leter både i vannet, på land og i helikoptervraket. Det er også et krevende arbeid for de som er på stedet, sier Landro til Dagbladet.

Politiet har tidligere operert med tallet om at 11 av 13 er funnet, men stabssjef Landro sier politiet ikke vil operere med et antall nå, og at det er for tidlig å vite hvor mange som er funnet.

Han opplyser at alle pårørende i Norge er formelt varslet av politiet. På de to utenlandske statsborgerne, hvor en var italiener og én brite, mangler politiet offisiell bekreftelse om varsling, men har fått indikasjoner på at disse er blitt varslet.

DNA Å hente inn opplysninger fra de 13 ofrenes familie og nærmeste blir en viktig del av det videre arbeidet.

I tillegg til at Kripos henter inn DNA-referanser fra ofrenes familier, er det også mange andre spor som følges opp.

- Ved en sånn oppgave setter vi i gang systematisk. Det innebærer at vi merker, dokumenterer og pakker inn det vi finner. I arbeidet med å identifisere ser vi blant annet på kjennetegn som tatoveringer og arr. I tillegg til dette tas det tannprøver og røntgen, samt DNA-prøver, sier leder i Kripos' nasjonale ID-gruppe, Per Angel, til Dagbladet.

Dette sjekkes videre opp mot registre.

- Vi forsøker å skaffe oss så fulle profiler som mulig. Vi bruker det kjente til å avdekke det ukjente, sier han.

- I går mobiliserte vi alle profesjoner, i ID-gruppa, alt fra tannleger, patologer og kriminalteknikere og ikke minst da ID-administrasjonen. Vi har startet et møysommelig innsamlingsarbeide knyttet til det man finner på ulykkesstedet, av mennesker og menneskerester. Dette er et arbeid vi kjenner godt igjen fra liknende ulykker, det er utfordrende i den forstand at det er streke synsinntrykk, men mannskapene er godt trent og kjent med arbeidet, sier Angel.

Fem dager Han opplyser at politiet håper å ha identifiseringen klar innen fem dager.

- Forteller antallet dere har her i dag noe om vanskeligheten av etterforskningen?

- Det gjør det egentlig ikke. Vi har folk på åstedet, på rettsmedisinsk institutt, tipssentral og som jobber opp med pårørende, sier han.

Kripos' nasjonale ID-gruppe har bistått i arbeid på store katastrofer som Tsunamien i Thailand 2004 og terrorangrepet i Algerie i 2013. Angel sier at arbeidet stort sett består av det samme, men at krasjstedet på Turøy delvis uoversiktlig.

- Vi er fortsatt i startfasen og er ikke ferdig, men er trygge på at dette går bra.

LES OGSÅ: Dette vet vi om helikopterulykken

UTFORDRENDE: Stabssjef Gustav Landro. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
UTFORDRENDE: Stabssjef Gustav Landro. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hele Norges coronakart