Norsk statsborger dømt til døden:

- Vet ikke hvor mange som har blitt henrettet

Amnesty International vet lite om hva som skjer i Somaliland, men hvert år henrettes flere mennesker i landet.

LITE INFORMASJON: Amnesty International sliter med å få ut informasjon fra Somaliland. Den selvutnevnte republikkene dømmer flere til døden hvert eneste år. Bildet er fra piratfengslet i Hargeisa, hvor den norske statsborgeren Saad Jidre er plassert på dødscelle. Foto: Tony Karumba / AFP
LITE INFORMASJON: Amnesty International sliter med å få ut informasjon fra Somaliland. Den selvutnevnte republikkene dømmer flere til døden hvert eneste år. Bildet er fra piratfengslet i Hargeisa, hvor den norske statsborgeren Saad Jidre er plassert på dødscelle. Foto: Tony Karumba / AFP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Politisk rådgiver Gerald Folkvord i Amnesty International legger ikke skjul på at utviklingen i Somaliland er skremmende.

- I de fleste land i Afrika, ser vi nå at det blir færre henrettelser. Dessverre er ikke det virkeligheten i Somaliland, sier Folkvord.

Han vedgår at Somaliland er et av de landene Amnesty International har vansker med å få vite hva som skjer.

Isolert land

- Somaliland er en utbryterrepublikk, og selv om landet har en egen regjering, er det fra Somalia og hovedstaden Mogadishu vi har mest informasjon fra. Vi har fått bekreftet at flere personer ble henrettet i Somaliland i januar i år, samt opplysningene som er kommet om nye henrettelser i november, sier Gerald Folkvord.

DØDSDØMT: Saad Jidre er dømt til døden i Somaliland. Foto: Privat
DØDSDØMT: Saad Jidre er dømt til døden i Somaliland. Foto: Privat Vis mer

- Vet Amnesty International hvor mange personer som har blitt henrettet i Somaliland i år?

- Nei, antallet vet vi ikke. Vårt kontor i Nairobi forsøker å innhente informasjon. Problemet er at Somaliland ikke er anerkjent som eget selvstendig land, og har derfor ikke vanlig diplomatisk kontakt med andre nasjoner. Det er lite tilgjengelig informasjon, sier Folkvord.

Amnesty International har opplysninger som tyder på at flere av dem som er henrettet, er dømt for terrorisme.

HENRETTELSER: - Flere blir henrettet i Somaliland, bekrefter Gerald Folkvord, rådgiver i Amnesty International. Foto: Amnesty International
HENRETTELSER: - Flere blir henrettet i Somaliland, bekrefter Gerald Folkvord, rådgiver i Amnesty International. Foto: Amnesty International Vis mer

- Fungerer rettssystemet i Somaliland?

- Rettssystemet synes å være veldig lite gjennomsiktig. Slik vi ser det, er det mest opp til dommeren. Dommeren står fritt, og kan gjøre det han vil.

- Selve rettssystemet er lagt opp med både advokat og aktorat, men om det fungerer etter hensikten er vanskelig å si. I prinsippet skal de som dømmes, ha mulighet til å anke dommen inn for en høyere domstol, sier Folkvord.

Bekymret

Et annet rettssikkerhets problem Folkvord peker på, er sammenblandingen av det vanlige rettssystemet og den islamske sahria-lovgivningen.

- Vi er bekymret over utviklingen i Somaliland. Ved siden av Sør-Sudan og Somalia, er Somaliland det eneste landet sør for Sahara, hvor vi ser at bruken av dødsstraff øker i Afrika, sier Folkvord.

Advokatene John Christian Elden og Farid Bouras er den drapsdømte norske statsborgeren Saad Jidres (54) norske bistandsadvokater. Advokatene har de siste ukene forsøkt å få norske myndigheter til å engasjere seg.

Norsk besøk

I helga var to representanter fra Norges ambassade i Kenya på et såkalt hemmelig besøk i Somaliland. Diplomatene fikk besøke Saad Jidre, som sitter på dødscelle i det delvis norsk finansierte pirat-fengselet i hovedstaden Hargeisa.

UD har tidligere bekreftet at to representanter fra ambassaden i Nairobi har fått besøke Saad Jidre i fengselet.

Utenriksdepartementets utsendinger fikk også møte Somalilands president Muse Bihi Abdui og landets høyesterettsjustitiarius.

PRESSER PÅ: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide har vært i direkte kontakt med Somalilands president. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
PRESSER PÅ: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide har vært i direkte kontakt med Somalilands president. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Norges utenriksminister, Ine Eriksen Søreide, var etter dødsdommen ble avsagt, i telefonisk kontakt med president Abdui. Hun ga klar beskjed om at dødsstraffen ikke må fullbyrdes og at den dødsdømte må ha tilgang til vanlige rettsprosesser.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer