- Vet ikke hvordan dette havnet i bagene

De tre narkosiktede norske kvinnene i Bolivia bedyrer sin uskyld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

COCHABAMBA, BOLIVIA (Dagbladet): - Vi er uskyldige. Vi vet ingenting om hvordan dette er havnet i våre bager.

Dette sier 21-åringen til Dagbladet inne fra kvinnefengselet i Cochabamba om 22 kilo kokain som ble funnet i hennes og venninnenes sportsbager på flyplassen her før helga.

- Hvordan har det dere det i fengselet?

- Vi har det bra alle sammen, stort sett, sier 21-åringen som ikke kan snakke lenge.

- Jeg er litt opptatt, skjønner du. Vi har besøk, sier hun.

Besøk to ganger daglig

De tre norske kvinnene, og 21-åringens datter på to år, får besøk to ganger daglig av førstesekretær Kjell Olav Haugen fra den norske ambassaden i Buenos Aires i Argentina. Han har hjulpet de narkosiktede norske kvinnene med å finne seg til rette i fengselet. Ambassaden har skaffet til veie tepper, sengetøy og andre nødvendighetsting for å lette oppholdet i fengselet.

Det er noe av bakgrunnen til at 21-åringen sier så klart at de tre har det bra under oppholdet. Besøkene to ganger om dagen bidrar også til dette.

BAK LÅS OG SLÅ: Den 21 år gamle moren snakket med Dagbladet fra kvinnefengselet i Cochabamba. - Vi har      det bra alle sammen, men vet ikke hvordan kokainen havnet i bagene, forteller hun. Foto: Ørjan Ellingvåg
BAK LÅS OG SLÅ: Den 21 år gamle moren snakket med Dagbladet fra kvinnefengselet i Cochabamba. - Vi har det bra alle sammen, men vet ikke hvordan kokainen havnet i bagene, forteller hun. Foto: Ørjan Ellingvåg Vis mer

- Kvinnene er likevel engstelige. Situasjonen er ny for dem, sier deres to advokater, Cesar Villaroel Lopez og Marco Antonio Lino Rios.

21-åringen sier selv til Dagbladet at maten de får er rimelig god.

- Hva er deres standpunkt til den tiltalen for smugling av 22 kilo kokain som er reist mot dere av påtalemyndigheten her?

- Vi er uskyldige. Vi aner ikke noe om hvordan dette er kommet i forbindelse med våre bager, gjentar 21-åringen.

De norske kvinnene har sagt at de ikke vil ha direkte kontakt med norske medier etter det som er blitt skrevet om dem. 21-åringen innleder også vår samtale med dette standpunktet.

- Alt det dere skriver og sier om oss er helt feil. Når jeg ringer hjem får jeg bare vite om alle de gale tingene som står om oss i mediene. Dere bare spekulerer i vei, sier hun.

- Vi vil gjerne formidle deres versjon av innholdet i denne saken?

- Dere skriver bare det dere selv vil, svarer hun først før vi bli enige om å snakke sammen litt seinere.

Barnet har det bra

De to bolivianske advokatene som representerer de norske kvinnene sier til Dagbladet at de ikke har fått vite eksakt når slektninger eller andre representanter for familiene er ventet til Bolivia.

- Hvordan går det med toåringen i fengselet?

- Hun leker med de andre barna der. Både staben i fengselet, sosialarbeiderne og psykologen stiller opp for fullt for toåringen, sier de to advokatene.

Tre uker

Barnevernsjefen i Cochabamba, Dr. Cira Castro, sier at prosessen med å overlevere toåringen til Norge, kan ta fra tre uker og oppover.

- Det avhenger av om all dokumentasjonen er i orden og blir bekreftet. Barnets mor er bekymret for sitt barn i fengselet. Forholdene der er bare middels bra, men barnet har det godt og har fin kontakt med de andre barna der.