Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vet ikke hvordan jeg skal unnskylde meg for noe så grusomt

AUF-er og Utøya-overlevende Adrian Pracon (23) erkjente voldstiltalen i Oslo tingrett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): AUF-er og Utøya-overlevende Adrian Pracon (23) møter i dag i Oslo tingrett tiltalt for legemsbeskadigelse mot to personer 16. november i fjor.

Pracon erkjente i retten i dag at han utøvde vold mot personene på utestedet London Pub i Oslo, selv om han sier han ikke husker noe som helst.

Hendelsen skjedde dagen etter at Pracon så Anders Behring Breivik i Oslo tingrett, første gang etter massakren 22. juli.

Pracons forsvarer, Bjørn Nærum, sa i sin innledning i retten i dag at Pracons opplevelser på Utøya 22. juli har hatt betydning for Pracons oppførsel i tida etter massakren.

- Selv om dette er en enkel voldssak der han erkjenner straffskyld, er det en spesiell bakgrunn. Det er noe vi ønsker å få fram i retten, sa Nærum.

Så Breivik dagen før - Mandag 14. november var det første åpne fengslingsmøtet etter 22. juli. Det var første gangen jeg så han etter 22. juli. Det var mye kjøring av bil alene den dagen. Det var mye sinne, hat og smerte den dagen, forklarte Pracon.

- Å være i retten var en emosjonell berg- og dalbane. Etter fengslingsmøtet ville jeg hjem fortest mulig.

Dagen etter var Pracon igjen i Oslo.

- Vi skulle ha en hyggelig kveld ute for å få tankene over på noe annet, forklarte Pracon i retten om kvelden voldshendelsen skjedde.

I retten i dag forklarte han seg detaljert om hvor de var, hvem de var og hvor mye de drakk. Han forklarte samtidig at han på et tidspunkt fikk blackout, og at han ikke husker noe av voldshendelsen.

Likevel erkjenner han å ha utøvd volden.

- Jeg velger å stole på de rundt meg, søsteren min og politiet, samt bevisene. Det er vanskelig for meg å se hele sammenhengen, og det er spesielt å være tiltalt for noe jeg absolutt ikke husker, sa Pracon, som sa i retten at han aldri har slått noen uten forvarsel tidligere.

Pracon fortalte i retten at han etter 22. juli er redd for store folkemengder og nye rom. London Pub beskriver han som en kjeller hvor det er lavt under taket, og mørkt.

Videre forklarte Pracon at han har båret på mye stress og sinne siden 22. juli, og at han har vært redd for å sprekke. Han beskrev i retten en frykt for større grupper av mennesker og at noen plustelig skal begynne å skyte, og at han vet hvordan det ser ut når noen får panikk.

- Grusomt Han forklarer i retten at han har vært veldig lei seg for det han gjorde.

- Jeg har forsøkt å forstå hvorfor jeg gjorde det og jeg har vært veldig redd for gjentakelse. Jeg håper vi kommer nærmere det svaret i dag. Jeg vet ikke hvordan jeg kan unnskylde meg for noe så grusomt, sa han.

Pracon ble skutt på Utøya 22. juli. Pracon hadde nærkontakt med Breivik tre ganger på øya. Ved sørspissen av øya sto han ansikt til ansikt med Breivik og ba for sitt liv - et ønske Breivik overraskende etterkom. Pracon ble seinere skutt i skuldra da han spile død.
Pracon har gradvis etter 22. juli slitt psykisk. Han er for tida sykmeldt og får hjelp. Det er en psykiatrisk sakkyndig til stede i rettssalen. Det er satt av en dag til hovedforhandlingen.

ERKJENNER VOLD: AUF-er og Utøya-overlevende Adrian Pracon erkjenner straffskyld etter tiltalen om legemsbeskadigelse, selv om han sier han ikke husker voldsepisoden. - Jeg stoler på politiet og bevisene, sier han. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix
ERKJENNER VOLD: AUF-er og Utøya-overlevende Adrian Pracon erkjenner straffskyld etter tiltalen om legemsbeskadigelse, selv om han sier han ikke husker voldsepisoden. - Jeg stoler på politiet og bevisene, sier han. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media