- Vet ikke hvordan, men hevnen kommer

Midtøsten-ekspert Jo Jakobsen forteller til Dagbladet at Iran vil hevne drapet på general Qasem Soleimani – man vet bare ikke når og hvordan.

DREPT: Statlig TV i Irak melder at lederen for den iranske revolusjonsgarden, Qasem Soleimani, ble drept i et flyangrep i Bagdad natt til fredag. Bilder fra CNN og AP. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det her er den viktigste og mest dramatiske enkelthandlingen på fryktelig lenge. I praksis blir det tolket av Iran som en krigserklæring, selv om det ikke betyr at det vil bryte ut i fullskala krig, sier Midtøsten- og USA-ekspert ved NTNU, Jo Jakobsen til Dagbladet.

- Når man henretter en av de viktigste personene i Iran, utløser man et enormt eskaleringspotensial. Det vil komme et hevnangrep fra Iran – man vet bare ikke når og hvordan.

Frykter krig

Expressens Midtøsten-journalist, Kassem Hamadé, skriver at det knyttes stor usikkerhet til hvordan dette vil utvikle seg videre – hvordan Iran vil gjengjelde angrepet, og hvordan USA vil svare på en eventuell gjengjeldelse.

Samtidig mener han at det kan lede til en fullskala krig.

- En fullskala regional krig kan brake løs. En krig som vil lede til et langvarig kaos, skriver han.

Angrepet

Natt til fredag ble den mektige iranske generalen Qasem Soleimani (62) drept på ordre fra president Donald Trump for å beskytte amerikansk personell i utlandet, uttaler Pentagon.

Soleimani ble drept i et droneangrep ved den internasjonale flyplassen i Iraks hovedstad Bagdad. Soleimani var leder for den iranske Revolusjonsgarden og sjef for Quds-styrken.

- Han hadde enorm innflytelse som person i egenskap av sine lederverv. Han var megakjendis, og egentlig den nest viktigste personen i Iran, sier Jakobsen.

Ytterligere seks personer skal ha blitt drept i angrepet, blant andre nestleder for den irakiske militsen PMF, Abu Mahdi al-Mohandes.

Irans øverste leder, ayatolla Ali Khamenei, advarer om at en «hard gjengjeldelse venter» USA.

- Iran må svare

Jakobsen sier at Iran nå må svare, men samtidig vise avmålthet. På den ene siden har Trump gått mye lenger enn tidligere, ifølge Jakobsen. På den andre siden er ikke Iran interessert i en storskala krigføring som de ikke kan vinne.

- Svaret må være alvorlig nok til å ta hensyn til prestisje og avskrekking. De må vise at dette får store konsekvenser for USA, deres allierte og sannsynligvis dem som har økonomiske interesser i området.

Han nevner angrep av typen vi har sett det siste året: Nedskyting av droner, angrep mot tankskip i Hormuzstredet og angrep mot oljeanlegg.

Samtidig har Quds-styrken, som Soleimani ledet, hatt ansvar for Irans utenlandsoperasjoner. De har blant annet støttet ulike grupperinger i Libanon, Syria, Jemen og Irak, ifølge Jakobsen.

- De kan ikke møte USA hær mot hær. Men de kan gjennomføre det man til dels kan kalle terroraksjoner eller sabotasjeaksjoner. Det er nok grunn til å tro at USA har undervurdert Iran.

Økt risiko for angrep

Pentagon uttalte at Soleimani ble drept for å beskytte amerikansk personell i utlandet. Dette skjer som følge av heftige demonstrasjoner mot den amerikanske ambassaden i Bagdad de siste dagene.

Bakgrunnen for demonstrasjonene var USAs bombing av den Iran-støttede militsen Kataib Hizbollah inne i Irak, hvor 25 personer ble drept.

- Det er større grunn til å tro at dette vil øke risikoen for angrep mot USA. Sannsynligvis vil dette bidra til økt eskalering. Iran opplever et massivt press for å gjengjelde angrepet, men kan samtidig ikke gå for langt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer