Vet ikke hvorfor de unge rammes

Helsemyndighetene advarer mot å tygge Tamiflu-tabletter som forebygging.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I dag ble en 26-åring fra Israel bekreftet smittet av det dødelige viruset.

- Vi må forutsette at dette viruset allerede fins andre steder i verden, men at det ennå ikke er oppdaget, sier direktør i Helsedirektoratet, Bjørn-Inge Larsen, til Dagbladet.no.

Etter at Verdens Helseorganisasjon i går hevet risikonivået til nivå 4, er det klart at viruset smitter «relativt lett» mellom mennesker.

- Det betyr at man kan få sykdommen ved for eksempel dråpesmitte. Det skjer gjerne ved at man hoster på en annen person, eller tar i noe som har smitte på og ikke vasker seg på hendene før man spiser. Håndhygiene er veldig viktig i en slik situasjon, sier Larsen.

Mange unge
Han har registrert meldingene fra Mexico om at det først og fremst er unge mennesker som er blant de 150 som nå er døde av svineinfluensa.

- Mange av dem skal være mellom 20 og 40 år. Vi vet ikke hvorfor det er slik, og kan ikke forklare det, men må bare registrere at det er slik, sier Larsen.

Han oppfordrer alle nordmenn som kommer hjem fra Mexico og blir syke til å ta kontakt med lege.
- Vi er opptatt av at de skal undersøkes av helsetjenesten, sier Larsen.

Kan bli resistent
Apotekkjedene melder om økt salg av medikamentet Tamiflu, som virker mot influensaviruset. Men hamstring er ikke nødvendig, ifølge direktøren.
- Det at folk kjøper Tamiflu og tar en tablett hist og pist for å forebygge sykdom, er ikke dramatisk. Men det er ikke slik dette medikamentet skal brukes. Det er nyttig de første dagene av sykdommen. Folk må ikke bekymre seg for at det skal bli tomt i Norge, sier Bjørn-Inge Larsen.
Du kan risikere å bli resistent mot effekten av Tamiflu hvis du bruker det uten å være syk.

- Tamiflu er et effektivt middel, men uvettig bruk kan føre til resistensutvikling, advarer overlege Bjørn Iversen ved Folkehelseinstituttet. 

BLIR TESTET: En thailandsk veterinær tar prøver fra en gris for å kartlegge om den dødelige svineinfluensaen virkelig er knyttet direkte til griser. Foto: REUTERS/Scanpix
BLIR TESTET: En thailandsk veterinær tar prøver fra en gris for å kartlegge om den dødelige svineinfluensaen virkelig er knyttet direkte til griser. Foto: REUTERS/Scanpix Vis mer