GIKK PÅ GRUNN: Seilskuta «Johanna» gikk på grunn utenfor Nesoddtangen i indre Oslofjord i går kveld. Foto: Daniel Dale Laabakk / Tipser.no
<div>tekst</div>
GIKK PÅ GRUNN: Seilskuta «Johanna» gikk på grunn utenfor Nesoddtangen i indre Oslofjord i går kveld. Foto: Daniel Dale Laabakk / Tipser.no
tekst
Vis mer

- Vet ikke hvorfor skuta plutselig tok en sving mot styrbord

Nå skal bluesskuta «Johanna» berges.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den 124 år gamle festbåten «Johanna» forliste i Oslofjorden ved Nesoddtangen i går kveld. Hun var ute på et bluescruise da hun traff svabergene og begynte å ta inn vann.

- Vi vet ikke årsaken ennå. Vi ønsker å ta en del avhør av de ansatte på båten, og det skjer først over helga, sier Magnar Tinjar, operasjonsleder i Øst politidistrikt, til Dagblaet søndag.

Alle ble reddet

Alle de 156 om bord ble evakuert og reddet ut av den synkende båten mens den tok inn vann. Da Dagbladet snakket med Kristian Qvigstad, markedssjef i Norway Yacht Charter og en av deleierne i båten, søndag formiddag var han i ferd med å bestille berging av skuta.

- Det viktigste nå er å sørge for at hun ikke går tapt, sier han.

- Vet dere noe om årsaken?

- Hun gikk langs den samme ruta som hun gjør hver kveld, og holdt seks-sju knop. Vi vet ikke hvorfor hun plutselig gjorde en sving mot styrbord og gikk rett på land.

Qvigstad sier kapteinen og mannskapet om bord kjapt oppdaget at det var en skade midt i baugen.

- Han trakk båten ut, som han skal, og satte den på et tryggere sted 50 meter unna.

Politiet sa i går at det rutinemessig ble tatt en promilleprøve av kapteinen, og at han blåste til null.

Flaggskipet

Bluesrockbandet Heigh Chief sto og spilte i baugen på båten da den gikk på grunn. Vokalist Bjørn Blix sa i går til Dagbladet at det var en svært spesiell opplevelse.

- Folk så rart på oss, så vi snudde oss, og da så vi at båten var på vei rett inn i en fjellvegg. Det smalt noe voldsomt, sa Blix.

Kristian Qvigstad sier de kommende bluescruisene vil gjennomføres med andre båter. Han omtaler forliste «Johanna» slik:

- Det er selveste flaggskipet vårt. Hun ble bygget i 1892, samme år som «Fram», og gikk langs kysten i hundre år før vi kjøpte henne.