EVAKUERT:  Morten Hågensens  er en av de mange som er evakuert etter flodbølgen som i går rammet Statland Foto: Håvard Zeiner
EVAKUERT: Morten Hågensens er en av de mange som er evakuert etter flodbølgen som i går rammet Statland Foto: Håvard ZeinerVis mer

Vet ikke når han kan flytte hjem etter flodbølgen

Morten Hågensen (36) sprang til farmorens hus da han fikk beskjed om evakuere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STATLAND (Dagbladet): Morten Hågensen jobber til daglig som sveieser og platearbeider på Statland Mek og Marine i Nord-Statland i Namdalseid i Nord-Trøndelag.

Arbeidsstedet hans ligger bare 20 meter fra snekkerbedriften Trønder Element som fikk hallen sin ødelagt av flodbølgen i går.

En av de ansatte der har til Adressa.no sagt at han ble skylt åtte veter bortover hallen da den enorme bølgen skyllet inn.

Selv hadde Hågensen nettopp forlatt arbeidsplassen da bølgen kom.

- Ambulanse på plass - Jeg ble oppringt av politiet i halv fem-tida i går ettermiddag. Jeg var da på vei hjem for å spise middag. På telefonen fikk jeg beskjed om å evakuere, sier Hågensen til Dagbladet.

Men før han varslet kona og de tre barna ut av huset, løp han til farmoren sin (77), som også har hus i området som skulle evakueres.

- Heldigvis var det allerede en ambulanse på plass ved huset hennes. Da jeg visste at hun var i sikkerhet løp jeg de 200 metrene tilbake til huset vårt og tok med meg familien, sier Hågensen.

Den siste natta har han og famlien tilbragt hos faren og moren. Disse bor rett ved Statland skole, et godt stykke fra det evakuerte området. Hågensen vet ikke når han og familien får komme tilbake. Det blir avholdt et nytt infomøte i dag.

- God kontroll Ordfører i Namdalseid, Steinar Lyngstad, er glad bare en person ble lettere skadd. På skolen i Statland hadde kommunens kriseledelse samlet seg. Her var det flere infomøter i løpet av dagen.

- Vi føler vi har god kontroll på innbyggerne selv om det er et enormt behov for informasjon, sier ordføreren til Dagbladet.

Alle de evakuerte ble flyttet til pensjonat og restauranten Zanzibar Inn i Lauvsnes i Flatanger samt til venner og familie som bor utenfor det avsperrede området.

UTLØST AV RAS: Foreløpig teori er at flodbølgen ble forårsaket av et undersjøisk ras, opplyser Nord-Trøndelag politidistrikt i en pressemelding. Foto: Håvard Zeiner
UTLØST AV RAS: Foreløpig teori er at flodbølgen ble forårsaket av et undersjøisk ras, opplyser Nord-Trøndelag politidistrikt i en pressemelding. Foto: Håvard Zeiner Vis mer

Lensmann i Namdalseid, Svein Asklund, er glad ingen mistet livet da flodbølgen skylte innover land.

- Mot naturkreftene må en bare forholde seg til det som skjer. Heldigvis har det bare vært materielle skader, sier han.

Kan komme av undersjøisk ras De mest kritiske materielle skadene er påfært et settefiskanlegg. Vannrørene som tilfører vann til anlegget er nemlig brutt tvert av. Disse har ifølge Asklund en diameter på 60 centimeter, noe som tilsier at det har vært store krefter i sving.

En geolog og en geotekniker har sammen med en kjentmann undersøkt området Tjuven på Otterøysiden av Namsenfjorden i dag, og kan ikke se at det har rast ut mengder som kan ha forårsaket bølgen som rammet Statland i går.

Politiets teori er at et undersjøisk ras kan ha utløst flodbølgen.

Det opplyser Nord-Trøndelag politidistrikt i en pressemelding:

- Geoteknikere og geologer er på rasstedet på Statland og gjør undersøkelser. Det arbeides nå ut fra en teori om at et undersjøisk ras har gått på Statland, og at det er dette raset som har forårsaket den store bølgen som har slått inn mot land på stedet, skriver politiet i pressemeldinga.

INGEN PERSONSKADER: Ifølge operasjonsleder Johnny Olsen ved Nord-Trøndelag politidistrikt er det ikke meldt om noen personskader etter at bølgen traff kaia. - Småbåthavna har fått en del skader, samt noen av bygningene nærmest sjøen, men hvor omfattende de materielle skadene er har vi ikke fullstrendig oversikt over ennå, sier Olsen. Foto: Håvard Zeiner
INGEN PERSONSKADER: Ifølge operasjonsleder Johnny Olsen ved Nord-Trøndelag politidistrikt er det ikke meldt om noen personskader etter at bølgen traff kaia. - Småbåthavna har fått en del skader, samt noen av bygningene nærmest sjøen, men hvor omfattende de materielle skadene er har vi ikke fullstrendig oversikt over ennå, sier Olsen. Foto: Håvard Zeiner Vis mer