Vet ikke om de får i seg amfetamin eller dødsdop

Norge er det eneste landet i Europa hvor det er registrert dødsfall ved bruk av PMMA. Hele 12 personer har dødd siden i fjor sommer.

LIKT AMFETAMIN:  Stoffet ser tilsynelatende likt ut som amfetamin, men er langt farligere. - De som bruker amfetamin må være klar over at det er en risikabel periode akkurat nå, sier Jørg Mørland i Folkehelseinstituttet. Illustrasjonfoto: KRISTIAN RIDDER-NIELSEN/Dagbladet
LIKT AMFETAMIN: Stoffet ser tilsynelatende likt ut som amfetamin, men er langt farligere. - De som bruker amfetamin må være klar over at det er en risikabel periode akkurat nå, sier Jørg Mørland i Folkehelseinstituttet. Illustrasjonfoto: KRISTIAN RIDDER-NIELSEN/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I alt 12 personer har dødd etter inntak av para-metoksymetamfetamin (PMMA) i Norge siden i fjor sommer. Norge er så langt det eneste landet i Europa som har registrert dødsfall som følge av bruk av dette stoffet.

PMMA er for brukeren prikk likt amfetamin.

 - Det er veldig likt i struktur og utseende på alle mulige måter. De som kjøper amfetamin kan ikke vite om de får amfetamin eller PMMA, sier divisjonsdirektør Jørg Mørland ved Folkehelseinstituttet til Dagbladet.  

Det skal også ha blitt solgt som «ecstacy i pulverform». De 12 dødsfallene er knyttet til regioner over hele landet, og det er yngre personer under 30 år som er blant ofrene.

- Det er de vanlige amfetaminbrukerne, som tror de har kjøpt amfetamin. Det er ganske mange brukere i Norge. Om lag én prosent bruker amfetamin daglig, sier Mørland.

- Søk hjelp Inntak av stoffet kan få tre fatale følger:  

- Enten får du en hjerneblødning, eller så får du en forstyrrelse med hjertehastigheten som kan forårsake hjerteinfarkt. Det tredje er en ekstremt forhøyet kroppstemperatur.  

Han har ett klart råd til personer som mistenker å ha fått i seg det dødelige stoffet. 

BESLAG: Bildet viser et beslag gjort av stoffet i USA, hvor det ble solgt i pilleform som Ecstacy. Foto: Wikimedia Commons.
BESLAG: Bildet viser et beslag gjort av stoffet i USA, hvor det ble solgt i pilleform som Ecstacy. Foto: Wikimedia Commons. Vis mer

- Få tak i medisinsk hjelp så fort som overhodet mulig. Kommer du tidlig til behandling kan du begrense skadene og redde liv. Det er viktig å reagere på uvanlige symptomer, sier Mørland.

Kun i Norge Det er ti år siden sist man hadde en slik bølge i Europa. Da døde 20 personer av stoffet, som i all hovedsak blir produsert i Øst-Europa.

- Den gang innførte man restriksjoner, og politiet fikk stanset produksjonen ved å gå til aksjon i Øst-Europa, sier Mørland.

Denne gang er det kun Norge som har registrert dødsfall i forbindelse med bruk av stoffet. Men Mørland sier det kan være flere årsaker til det.

- Man undersøker veldig bredt i slike overdosedødsfall, men dette stoffet har ikke stått på listen, da man trodde det var et stadium som var passert. Det var funn i Norge som gjorde at vi gikk gjennom denne typen dødsfall fra juli i fjor. Men jeg ble kontaktet av våre svenske kolleger i dag, så det kan tyde på at dette er noe andre land begynner å se på nå, sier Mørland.

Oslo 20040108. Portrett av avdelingsoverlege dr. med. Jørg Mørland ved Rettstoksikologisk institutt.
Foto: Morten Holm / SCANPIX
Oslo 20040108. Portrett av avdelingsoverlege dr. med. Jørg Mørland ved Rettstoksikologisk institutt. Foto: Morten Holm / SCANPIX Vis mer