Vet ikke om dette tilhører levende eller døde

200 overlevende og pårørende fra Utøya skal se om noe i denne lagerhallen tilhører dem i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HOLE (Dagbladet): I denne lagerhallen noen få kilometer fra Utøya ligger det cirka 300 gjenstander som tilhører enten de overlevende eller noen av de 69 døde fra massakren på AUF-øya 22. juli.

- Vi vet ikke hvem som eier dette. Det kan tilhøre levende eller døde, sier politiførstebetjent Arne Vagnild fra Søndre Buskerud politidistrikt til Dagbladet.

I ukene etter tragedien har han sammen med kolleger samla sammen, tørka og sortert de mange hundre eiendelene som ble overlatt på øya da Anders Behring Breivik gikk til angrep.

På hvite papir på steingulvet ligger det blant annet kofferter, soveposer, klær, klokker, nøkler, briller og kosedyr som ble igjen på øya.

200 til Utøya - Jeg tipper 90 prosent av gjenstandene er identifisert og sendt ut til riktig eier eller til politidistriktene de tilhører. Nå er det bare få ting igjen, men en del eiere har meldt seg og skal få sine ting tilsendt, sier han.

I dag får pårørende og overlevende mulighet til å gå gjennom tingene når de skal besøke Utøya. I overkant av 200 besøkende er ventet til øya i dag, blant de som var for skadet til å ta seg ut forrige gang. Samtidig får de muligheten til å besøke lagerhallen for å gå gjennom tingene og se om noe tilhører dem eller noen de har mistet.

- Dette besøket er for dem som av ulike grunner ikke hadde mulighet til å delta forrige gang, sier kommunikasjonssjef Eva Honningsvåg i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap til NTB.

19. og 20. august deltok rundt 1500 personer.

Forskjellige reaksjoner Vagnild synes det har vært tøft å møte de pårørende og overlevende. Han ble selv innkalt til jobben i Kongsberg 22. juli. Dagen etter var han med i arbeidet på Utøya.

- Det er mange forskjellig reaksjoner. Noen ungdommer har vært glade for å få tilbake sine ting, mens andre pårørende har fått en eske med gjenstander og det er det står igjen med, sier Agnild.

- Det meste av tingene har jo liten økonomisk verdi, men de betyr likevel mye for mange av de som har vært innom her, sier han.

Fra før har de identifisert 800 kofferter og bager som er brakt tilbake til overlevende og pårørende. I tillegg er det laget en fotomappe med flere hundre bilder som er sendt ut til de forskjellige politidistriktene, som overlevende og pårørende kan se i gjennom.

UIDENTIFISERT I dag får de som ønsker det få gå gjennom eiendelene. Omtrent 200 overlevende og pårørende besøker i dag Utøya. Foto: Hans-Martin Thømt Ruud
UIDENTIFISERT I dag får de som ønsker det få gå gjennom eiendelene. Omtrent 200 overlevende og pårørende besøker i dag Utøya. Foto: Hans-Martin Thømt Ruud Vis mer