HJALP TIL: Victoria Stein Helgerud (21) hjelper en 23-åring kvinnen som ifølge politiet trolig ble truffet av et streifskudd natt til 28. februar. Tre andre ble skutt og en mann ble skadet i ansiktet under et slagsmål. Foto: ROGERIO SNARLI
HJALP TIL: Victoria Stein Helgerud (21) hjelper en 23-åring kvinnen som ifølge politiet trolig ble truffet av et streifskudd natt til 28. februar. Tre andre ble skutt og en mann ble skadet i ansiktet under et slagsmål. Foto: ROGERIO SNARLIVis mer

Vet ikke om gjerningsmannen var på utestedet før skytingen

Politiet har ikke konfrontert vitner med bilder og video etter skytingen i Karl Johans gate.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Politiet har store mengder video og bildemateriale etter skuddene som traff fire på Karl Johan natt til lørdag 28. februar. Bildekvaliteten og kaoset etter skuddene gjør at de allikevel sliter med å slå fast mannens identitet.

- Tidkrevende
- Det har vært mer tidkrevende enn vi antok å samle inn materialet. I tillegg er flere vitner som var tilstede under skytingen bosatt utenfor Oslo og vi har reist en del for å gjennomføre avhør, sier politiadvokat Pål Hjort-Kraby til Dagbladet.no.

Politiet har ennå ikke avhørt alle vitnene og har heller ikke konfrontert noen med bildene fra utestedet.

- Vitnene er sprikende i sine forklaringer om gjerningsmannens utseende, så vi vil vente lenger før vi går gjennom materialet med dem, sier Kraby.

Bilder av gjerningsmannen
Det var i 03.15-tida natt til 28. februar at en mann løsnet tre eller flere skudd i en folkemengde utenfor utestedet Rå i Karl Johans gate. I forkant hadde to vennegjenger barket sammen etter en krangel i garderoben.

- Videobildene bekrefter vitners opplevelse av situasjonen ute på gata og hendelsesforløpet. Vi har bilder av enkeltpersoner som vi tror er gjerningsmannen eller kjenninger av denne, men de er for kornete til å identifisere noen. Bildene viser klesdrakter tydelig, sier Kraby.

Sølvfarget pistol
Ifølge vitner Dagbladet.no har snakket med skal også ha vært et sammenstøt i Torggata mellom flere personer fra de samme gjengene tidligere på kvelden.

- Så vidt vi vet startet krangelen i garderoben, men det kan ha vært sammenstøt tidligere den kvelden også, sier Kraby.

Politiet har funnet prosjektiler fra skytingen, men vil ikke si noe om våpenets kaliber av hensyn til etterforskningen. Flere vitner har meldt om en sølvfarget og liten pistol.

Usikre
I dagene etter skuddene hadde politiet store forhåpninger til at bilder tatt av en rekke fotografer inne på utestedet i forkant av skytingen skulle gi en identifisering av gjerningsmannen. Slik har det ikke gått.

- Vi jobber fremdeles med å stadfeste om gjerningsmannen var inne på klubben i det hele tatt, sier Kraby.

Flere hundre mennesker var i området nederst i Karl Johans gate på det aktuelle tidspunktet, som er rundt stengetid for utestedene i sentrum.

- Flere av vitnene var sterkt berusede og i sjokk etter skytingen, det har gjort at vi har noen utfordringer under avhørene, sier Kraby.

Kallenavn
- Vi har fått tips om kallenavn, fornavn og miljøet han vanker i, men har ikke identiteten hans enda. Vi anser tipsene som svært verdifulle.

- Vet dere hvem som deltok i slagsmålet fra vennegjengen han skal være en del av?

- Nei, det har vi ikke oversikt over ennå, sier Kraby, som, understreker at saken har høy prioritet i politiet.

Flere vitner har fortalt Dagbladet.no at de to vennegjengene hadde en konfrontasjon i Torggata tidligere på kvelden. Politiet har ikke sjekket kameraer fra dette området.

- Her er forklaringene sprikende. Det er en del historier vi ikke har fått bekreftet, sier Kraby.

DØRVAKT SKUTT: En dørvakt på utestedet Rå ble truffet i armen. Foto: ROGERIO SNARLI
DØRVAKT SKUTT: En dørvakt på utestedet Rå ble truffet i armen. Foto: ROGERIO SNARLI Vis mer