Vet ikke om Jafar er steinet

Norges ambassadør i Teheran, Ole Kristian Holthe, kontakter nå andre vestlige ambassadører for å få til en felles reaksjon dersom det blir bekreftet at Jafar Keyiani er steinet i Iran.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LES OGSÅ: Iran-steiningen kan ha blitt gjennomført22 000 har skrevet under oppropet mot steining!

- Jeg skriver en e-post nå til andre vestlige ambassadører, for å foreslå felles handling. I løpet av dagen vil den norske ambassaden få vite om Keyiani har blitt steinet, sier Holthe til NTB mandag morgen.

Han er nå i full gang med å finne ut om den dødsdømte Jafar Keyiani er blitt steinet i Iran.

- Steinet forrige uke

Søndag kveld fikk NTB kontakt med kampanjen Stop Stoning Forever i Iran, som hevder at Jafar Keyiani ble steinet torsdag i forrige uke.

Jafar Keyiani og Mokarrameh Ebrahimi er begge dømt til døden ved steining for å ha hatt ett utenomekteskapelige forhold, og har begge sittet fengslet i Iran i elleve år.

Ambassadør Holthe jobber nå med å verifisere om steiningen har funnet sted eller ikke. Han varsler kraftige protester hvis Iran har tatt i bruk denne type henrettelsesmetode.

- Jeg skriver en e-post nå til andre vestlige ambassadører, for å foreslå felles handling. I løpet av dagen vil den norske ambassaden få vite om Keyiani har blitt steinet, sier Holthe til NTB.

Den norske ambassadøren har fått ytterligere informasjon om den angivelige steiningen via nettstedet meydaan.com, som drives av kvinnerettighetsforkjempere i Iran.


Løfte fra Teheran

PRESS OG OPPROP FOR Å STOPPE STEINING: Leder for Stortingets utenrikskomité, Olav Akselsen, la fram oppropet mot steining og underskriftene fra over 20 000 nordmenn for iranske myndigheter. Etter dette hevdet Iran at de ville få en slutt på henrettelse ved steining. Foto: Eiliv Frich Flydal og Scanpix
PRESS OG OPPROP FOR Å STOPPE STEINING: Leder for Stortingets utenrikskomité, Olav Akselsen, la fram oppropet mot steining og underskriftene fra over 20 000 nordmenn for iranske myndigheter. Etter dette hevdet Iran at de ville få en slutt på henrettelse ved steining. Foto: Eiliv Frich Flydal og Scanpix Vis mer

Etter press fra blant andre utenriksminister Jonas Gahr Støre i juni i år, skulle Iran stoppe den planlagte steiningen av paret.

Utenrikskomiteens formann Olav Akselsen (Ap) opplyste onsdag 20. juni at komiteen ville avlyse sitt planlagte besøk til Teheran 25. og 26. juni hvis steiningen fant sted.

- Det er grunn til alvorlig bekymring hvis steiningen medfører riktighet. I neste omgang må vi oppfordre til at henrettelsen av Ebrahimi blir avblåst, og oppfordre myndighetene til å slutte å ta i bruk steining som henrettelsesmetode, sier Holthe til NTB.

Utenrikskomiteen besøkte Iran i juni, etter dette har ikke norske myndigheter vært i kontakt med landet om denne saken.
(NTB)

22000 har skrevet under oppropet mot steining!