Raset i Gjerdrum

- Vet ikke om jeg drømmer eller er våken

En måned etter katastrofen i Gjerdrum bærer ordfører Anders Østensen fremdeles bygdas sorg på sine skuldre.

TUNG TID: Anders Østensen er ordfører i Gjerdrum kommune. I en måned har han stått med krisehåndteringa etter kvikkleireskredet 30. desember i fjor. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
TUNG TID: Anders Østensen er ordfører i Gjerdrum kommune. I en måned har han stått med krisehåndteringa etter kvikkleireskredet 30. desember i fjor. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

30. desember slukte bakken 14 hus i Nystulia i Ask, som er kommunesenteret i Gjerdrum. 23 personer ble tatt av kvikkleireskredet som sjokkerte en hel befolkning. 13 av de 23 som ble revet med ut i gjørme og knuste bygninger ble reddet ut. Sju ble funnet omkommet og søket etter de siste tre pågår ennå. Over 1500 personer ble evakuert og rundt 800 har ennå ikke fått lov til å flytte hjem.

Da hele landet leita etter noen som kunne gi svar på hva som hadde skjedd, til å sette ord på sjokket, sorgen, savnet, og de alle vonde følelsene knytta til tragedien, reiste en mann seg opp.

Fra å være ordfører i en liten pendlerbygd utenfor Oslo, som nesten ingen hadde hørt om, var alles øyne nå retta mot Anders Østensen.

- Noen ganger vet jeg ikke om jeg drømmer eller sover, sier Anders Østensen, når Dagbladet møter han igjen en måned etter den tragiske hendelsen.

Katastrofen og konsekvensene for folka i bygda er det siste han tenker på når han legger seg og det første som går gjennom hodet hans når han våkner.

Kaos

- Jeg hadde nettopp vært på do og skulle legge meg igjen da telefonen ringte, sier Anders Østensen, om natta da hverdagen ble snudd på hodet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer