- Vet ikke om jeg tør forlate byen

Stavangerkvinnen Hanna Haaland er fortsatt i Ramallah. - I går ble en FN-bil som skulle evakuere en utlending beskutt, sier hun til Dagbladet.no. Nå kaller hun Ramallah «en spøkelsesby i en krigssone». Les hennes øyenvitneskildring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les også:

Forvirring om drept prest

Kraftige sammenstøt i sentrum av Betlehem

300 palestinere overgav seg etter massive israelske angrep

Isralerne usikre: Hva er det Sharon vil?

Nordmann i Ramallah: Behandler palestinerne som dyr

Se CNNs grafikk fra sikkerhetstjenestens hovedkvarter

Haaland jobber og bor i den palestinske byen Ramallah like nord for Jerusalem. Byen er nå åsted for en av de største israelske militæroperasjonene i moderne tid.

- I natt hang angrepshelikoptrene rett over huset vårt og skjøt raketter mot det palestinske sikkerhetshovedkvarteret, sier Haaland på telefon til Dagbladet.

Hun beskriver byen som «en spøkelsesby i en krigssone». Gatene er helt tomme for folk og biler, nå er det bare soldater og stridsvogner som beveger seg rundt. Flere områder av byen har vært uten strøm og vann i flere dager.

- Mange slipper opp for mat. Folk flest hamstret før hæren kom, men ikke alle regnet med at det ville vare så lenge, sier Haaland.

Frykter epidemier

Likhuset i Ramallah skal nå være overfylt, og ambulanser har store problemer med å bevege seg i gatene. Fem ambulanser som ville hente døde og sårede ble i dag stanset.

- Personellet ble beordret ut, avkledt, og lagt ned på gaten for kroppsvisitering, sier Haaland.

Stansen i ambulansetjenesten og de overfylte sykehusene gjør nå at palestinske helsemyndigheter frykter utbrudd av epidemier i byen.

- Det ligger et sykehus og en barnehage i sikkerhetshovedkvarteret den israelske hæren angrep i dag. Desperate kvinner ringte ut og ba om hjelp, det er flere døde og sårede, og deler av bygningen står nå i brann, sier Haaland.

De palestinske styrkene i sikkerhetshovedkvareteret har nå overgitt seg, skriver den israelske nettavisen Haaretz.

Røde Kors regnet i går med at minst 20 personer var drept og 50 skadd i Ramallah.

- Men hjelpearbeiderne blir hindret i å gjøre jobben sin. Derfor er nok antallet skadde og drepte høyere. Vi har ikke oversikt, sa den norske Røde Kors-representanten Ola Skuterud til Dagbladet i går.

- Tar sivilbefolkningen

Kontoret til Haalands arbeidsgiver, menneskerettighetsorganisasjonen Al-Haq («Rettighet»), er nå okkupert av den israelske hæren. Mye utstyr er ødelagt, og Haaland frykter nå at de vil ødelegge dokumentasjonen organisasjonen har samlet opp om israelske brudd på menneskerettighetene gjennom de siste 23 årene.

- Israel sier de er her for å ta terrorinfrastruktur, og ikke sivilbefolkningen. Men det er jo innlysende at det ikke er tilfelle, sier Haaland.

Selv om kontoret er okkupert jobber hun videre med å dokumentere israelske overgrep via PC, telefon og internett.

- Men hvis strømmen forsvinner er det jo ikke så mye vits i å bli værende, sier hun.

I går ble nabohuset til Haaland gjennomsøkt av israelske soldater, som nå går fra hus til hus i byen.

- De har ikke kommet hit ennå, men jeg regner med det. De har jo sagt de skal sjekke alle husene, sier Haaland.

Tør ikke forlate byen

Ramallah er nå stengt for utenlandske journalister og hjelpearbeidere. Haaland anslår at det er ca. ti fastboende utlendinger igjen i byen, i tillegg til fredsaktivistene som oppholder seg sammen med Arafat på hans kontor. Selv er hun usikker på om hun tør forlate byen.

- Det blir sagt at utenlandske borgere skal få forlate byen seinere i dag, men jeg vet ikke om det er trygt, det er jo israelske snikskyttere over hele byen. I går ble en FN-bil som fraktet en utlending ut av byen beskutt.

- Israel må ut

Haaland håper nå at verden fordømmer Israel.

- Den eneste løsningen på konflikten er at Israel ender okkupasjonen, sier hun til Dagbladet.no.

I RAMALLAH: Norske Hanna Haaland bor og jobber fortsatt i Ramallah. - Jeg vet ikke om jeg tør forlate byen, sier hun til Dagbladet.
FULLE LIKHUS: Sykehuset i Ramallah er nå tomme for likposer, og må legge avdøde to og to i samme pose.
<B>HELIKOPTER MOT HÅNDVÅPEN: Israelske kamphelikoptere skyter med raketter mot palestinske sikkerhetstyrker med håndvåpen.
ET ØYEBLIKK I SOLEN: To innbyggere i Ramallah tar sjansen på litt sol selv om det er portforbud i hele byen.